Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 5:12:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Noul Cod de procedură civilă aduce haos în tribunale


24 mai 2013

Noul Cod de procedură civilă va da peste cap activitatea multor instanţe. Tribunalul Bucureşti, care administrează un sfert din totalul dosarelor din ţară, are termene pentru dosare noi de drept civil şi în iunie 2014.

Noile prevederi redefinesc competenţele instanţelor din România. La tribunale vor veni dosare noi atât de la instanţele inferioare, adică judecătorii, cât şi de la cele superioare, curţi de apel. Dacă până la intrarea în vigoare a noului Cod intrau la judecătorii toate procesele care aveau o valoare estimată  de sub 500.000 de lei, din 15 februarie, rămân doar procesele cu o valoare estimată mai mică sau egală cu 200.000 de lei. În plus, procesele de drept fiscal a căror valoare este mai mică de un milion de lei ajung tot la tribunale. Până acum, procesele cu valori mai mari de 500.000 de lei mergeau la Curtea de Apel. Cele două modificări majore vor genera un adevărat tsunami de dosare noi care vor veni către tribunale.Cea mai afectată este secţia de Contencios administrativ, unde cei 19 judecători vor primi aproximativ 30.000 de dosare noi. Potrivit unei evaluări interne, pe secţia de contencios, unde se judecă litigiile dintre persoane fizice sau juridice şi instituţii ale statului, primele termene vor fi stabilite în aprilie 2014.

Fac excepţie doar „urgenţele“, o mică parte din total, care intră în procedura de verificare în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii de către reclamant. De altfel, spune  preşedintele TMB, niciun judecător din secţiile civile sau din secţia de contencios administrativ nu va avea posibilitatea de a intra în procedura de verificare prealabilă a proceselor noi mai devreme de 2014. Stabilirea termenelor de judecată este făcută de către un soft special (ECRIS), care a fost adaptat la prevederile din noul Cod de procedură civilă. Programul ia în seamă încărcarea pe fiecare judecător în parte şi stabileşte când ar avea prima zi liberă pentru a începe procedurile de verificare. Până atunci, procesele aflate deja în desfăşurare se judecă pe vechile reguli. Procedura de verificare prealabilă constituie şi ea o noutate şi presupune că ambele părţi din proces să fie înştiinţate înainte de fixarea primului termen de judecată. Astfel, după depunerea cererii de către reclamant este înştiinţat şi pârâtul. Acesta din urmă va redacta o întâmpinare care, prin intermediul judecătorului, va fi comunicată reclamantului. Abia după aceea se stabileşte primul termen de judecată.

 

Ambele părţi implicate în proces trebuie să fie foarte atente la amănunte, pentru că altfel riscă să tergiverseze şi mai mult procesul. De exemplu, lipsa unui document care să dovedească faptul că reclamantul a participat la şedinţele obligatorii de informare, constituie motiv de amânare.

 

De asemenea, judecătorul va face şi o estimare a duratei procesului.

 

Un studiu realizat la sfârşitul anului trecut de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arăta că impactul financiar al aplicării noilor coduri civile va fi de peste 700 de milioane de lei în trei ani. Aceşti bani ar trebui alocaţi pentru „infrastructură fizică, infrastructură IT, cheltuieli salariale şi dotări speciale“.

Cu toate acestea, Guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe 2103 cu doar 10 milioane de lei, sumă care e departe de a reprezenta o treime din necesarul calculat de CSM. În cazul Tribunalului Bucureşti, lucrurile sunt chiar mai serioase decât la alte instanţe.

Cea mai mare problemă este legată de personal, şi nu atât judecători cât grefieri şi personal auxiliar.

 

Îngrijorarea de la Tribunal nu se regăseşte şi la Curtea de Apel Bucureşti.   Nici nu ar exista motive din moment ce, în acest caz, mai mult pleacă dosare decât vin. Tocmai de aceea, primele termene de judecată pe noul Cod de procedură civilă sunt mai mult decât rezonabile. Excepţie fac Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, secţie la care, până la data verificărilor, termenele acordate în cauzele nou-intrate au ajuns în luna iunie, şi Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, secţie la care în cauzele înregistrate în recurs, termenele acordate se întind până în luna octombrie 2013. Curţile de apel vor avea o importanţă sporită în condiţiile în care, pe noile prevederi, dosarele se vor judeca doar pe fond şi în apel, fiind, eliminat recursul.

 

Noile reglementări aduc un plus de cheltuieli pentru persoanele fizice şi firmele care se vor judeca în civil în România. În primul rând, se dă o mai mare importanţă procedurilor de mediere care, în anumite situaţii, devin chiar obligatorii. În al doilea rând, administratorii de firme nu se vor mai putea reprezenta singuri în instanţă. Conform noilor prevederi, ei sunt obligaţi să angajeze fie un avocat, fie un jurist pentru a pune concluzii. De altfel, în noile condiţii, unui nespecialist i-ar fi şi mult mai greu să se reprezinte singur. Nu în ultimul rând, potrivit noului Cod de procedură civilă, toate persoanele juridice care conţin în denumire sintagma „societate comercială“ vor trebui să o înlocuiască cu denumnirea simplă „societate“. Astfel, în termen de doi ani, câteva sute de mii de oameni vor fi nevoiţi să facă drumuri la Registrul Comerţului pentru a schimba denumirea firmei.

 

SURSA: CAPITAL.RO

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro