Vineri, 29 martie 2024 - 2:21:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Armata rusă acţionează, din nou, în Transnistria ca la ea acasă


17 august 2016

Marţi, 16 august, în localitatea Blijni Hutor (suburbie a Tiraspolului, situată în apropiere de Ucraina), Grupul Operativ al Trupelor Ruse şi forţele speciale din Transnistria au început noi aplicaţii antitero, deşi în cadrul ultimei şedinţe a Comisiei Unificate de Control s-a decis că, pe durata vacanţei, părţile se vor abţine de la acţiuni unilaterale ce ar putea să creeze tensiuni şi să destabilizeze situaţia din Zona de Securitate, transmite Deschide.md.

Potrivit Novostipmr, legenda aplicaţiilor prevede că localitatea a fost atacată de un grup de terorişti, iar la moment are loc evacuarea locuitorilor. În cadrul aplicaţiilor sunt utilizate mijloace explozive de imitare. Pe lângă faptul că aceste exerciţii, care pot fi considerate drept o provocare şi o încălcare a angajamentelor luate în cadrul ultimei şedinţe CUC, sunt asistate de Pavel Prokudin (pretinsul premier transnistrean), dar şi colonelul Ruslan Paulescu (şeful Statului Major General al armatei transnistrene).

Tiraspolul a intensificat în ultima perioadă aceste exerciţii militare cu participarea truperlor GOTR, chiar dacă autorităţile de la Chişinău au avertizat ca transnitrenii să se abţină de la astfel de acţiuni.

Ultima dată blindatele Grupului Operativ al Trupelor Ruse şi ale transnistrenilor au trecut râul Nistru pentru a bloca şi a lichida nişte presupuşi „terorişti". Acest lucru având loc în cadrul aplicaţiile „antiteroriste" comune ale forţelor militare transinstrene şi ruse care au avut loc pe 2 august.

Ulterior Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu desfăşurarea ilegală, în raioanele de est ale Republicii Moldova, a exerciţiilor comune ale forţelor speciale transnistrene şi unităţilor Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiune. Ministerul Apărării acum o săptămână menţiona într-un comunicat că organizarea acestor aplicaţii sfidează legislaţia naţională.

În aceeaşi zi, ministrul Apărării Anatol Şalaru l-a convocat la Ministerul Apărării pe ataşatul militar al Federaţiei Ruse pentru a oferi explicaţii. Acesta însă nu s-a prezentat invocând că ar avea o altă agendă.

Precizăm că la ultima şedinţă a Comisiei Unificate de Control din 28 iulie delegaţiile au convenit că, în perioada concediului de vară al reprezentanţilor Comisiei, părţile se vor abţine de la acţiuni unilaterale ce ar putea să creeze tensiuni şi să destabilizeze situaţia din Zona de Securitate. Toate părţile, inclusiv cea transnistreană, condusă de co-preşedintele delegaţiei Oleg Beliak, şi cea rusă reprezentată de co-preşedintele delegaţiei, Evgheni Vereşceaga, au susţinut această iniţiativă a delegaţiei moldoveneşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro