Joi, 10 octombrie 2024 - 12:55:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Ministru turc, expulzat dintr-o ţară europeană. Conflict major între cele două state


13 martie 2017

Autorităţile olandeze au expulzat-o din ţară pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc al Familiei, care venise în Olanda pentru a încerca să câştige susţinerea expaţilor turci din această ţară pentru un referendum care ar putea extinde considerabil puterile preşedintelui turc, anunţă BBC.

Expulzarea ministrului turc a provocat nemulţumirea cetăţenilor turci din Rotterdam, care s-au ciocnit cu forţele de ordine olandeze. Oamenii s-au strâns să protesteze în faţa consulatului Turciei din Rotterdam, iar poliţia a folosit tunuri de apă pentru a-i împrăştia pe cei 1.000 de participanţi.

Guvernul olandez a anunţat că mitinguri precum cel la care voia să participe Fatma Betul Sayan Kaya vor duce la escaladarea tensiunilor înainte de alegerile generale din Olanda, care vor avea loc miercuri, 15 martie.

Ministrul turc al Familiei a ajuns pe 11 martie, în Olanda, însă i s-a interzis să intre în consulatul din Rotterdam. Apoi, ea a fost escortată de poliţie până la graniţa cu Germania.

Mark Rutte, premierul olandez, a scris pe Facebook că venirea ministrului la Rotterdam a fost „iresponsabilă” şi că cele două state nu au reuşit să găsească o „soluţie rezonabilă” la conflictul diplomatic.

În schimb, Fatma Betul Sayan Kaya a reacţionat foarte dur pe Twitter: „În numele democraţiei, oamenii trebuie să se opună acestui act fascist. Acest comportament faţă de un ministru femeie nu poate fi acceptat”.

Binali Yildirim, premierul Turciei, a declarat astăzi că autorităţile olandeze au dat dovadă de un „comportament inacceptabil” şi să statul turc va răspunde foarte dur.

Preşedintele Recep Erdogan despre Guvernul olandez: „rămăşiţe ale naziştilor şi fasciştilor”

Nemulţumit că Olanda nu a permis organizarea mitingurilor, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus despre Guvernul olandez că este alcătuit din „rămăşiţe ale naziştilor şi fasciştilor”.

Pe 16 aprilie, în Turcia se va organiza un referendum în care oamenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu transformarea statului dintr-o republică parlamentară în una prezidenţială. Dacă oamenii vor vota în favoarea schimbării, preşedintele va avea mult mai multă putere decât acum: va putea să numească miniştri, să alcătuiască bugetul, să selecteze majoritatea judecătorilor importanţi şi să adopte anumite legi prin decret.

În plus, preşedintele va putea să declare starea de urgenţă şi să dizolve parlamentul.

La ora actuală, 5,5 milioane de turci trăiesc în afara Turciei, doar în Germania existând 1,4 milioane de turci cu drept de vot, iar tabăra pro-Erdogan doreşte să îi câştige de partea sa.

Însă unele ţări europene, precum Austria şi Olanda, au blocat aceste mitinguri. Premierul olandez a declarat că se teme că astfel de manifestaţii ar putea „compromite ordinea publică şi securitatea”. De asemenea, multe ţări europene şi-au arătat îngrijorarea faţă de alunecarea Turciei spre un regim tot mai autoritar sub preşedintele Erdogan.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro