Fosta judecătoare din dosarul ”Transferurilor” Geanina Terceanu, rănită grav într-un accident produs în judeţul Bacău, este în stare stabilă, fiind internată la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.
Potrivit unor surse medicale, fosta judecătoare Geanina Terceanui a suferit o ruptură de intestine, în urma accidentului produs, sâmbătă seară, pe DN 2, după ce maşina în care se afla a intrat într-un alt autoturism al cărui şofer a întors neregulamentar.
Terceanu a fost operată de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău.
”Pacienta este internată în prezent la Secţia Anestezie Terapie Intensivă, starea sa fiind stabilă din punct de vedere hemodinamic. În cursul zilei de mâine (n.r. - marţi), vom putea oferi mai multe amănunte, dacă vom avea acordul persoanei în cauză”, a declarat, luni, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.
Şoferul vinovat de producerea accidentului, transportat şi el la spital, este de asemenea în stare stabilă. Bărbatul este cercetat de către poliţişti pentru vătămare corporală din culpă.
George Moloman, avocatul Geaninei Terceanu, acum Teodorovici, a declarat luni, pentru News.ro, că accidentul s-a produs sâmbătă seara, în localitatea Dumbrava din judeţul Bacău, din cauza unui şofer care a întors pe banda continuă.
"Sâmbătă seară s-a întâmplat, a fost un accident destul de grav, şoferul vinovat a întors pe bandă continuă. Clientă mea a intrat direct în operaţie şi abia astăzi (luni, n.r.) am fost anunţaţi. Accidentul s-a întâmplat în localitatea Dumbravă, judeţul Bacău. Din câte am auzit, şi şoferul care a efectuat manevră de întoarcere este grav rănit. În prezent, Geanina Teodorovici este internată în Spitalul Judeţean Bacău”, a spus avocatul George Moloman.
Maşina în care se afla fosta judecătoare, condusă de un bărbat în vârstă de 35 de ani, care mergea spre Suceava, a intrat într-un alt autoturism al cărei şofer a întors neregulamentar. În urma accidentului au fost răniţi Geanina Teodorovici, şoferul şi o femeie din cealaltă maşină, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bacău, Cătălina Creţu.
În 24 noiembrie 2016, Geanina Teodorovici, fostă Terceanu, a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru că a luat mită 195.000 de euro, de la fraţii Ioan şi Victor Becali şi de la Cristian Borcea, când era judecătoare la Tribunalul Bucureşti, pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul “Transferurilor de jucători”.
Ioan Becali a fost condamnat atunci la şapte ani şi patru luni de închisoare, Victor Becali a primit o pedeapsă de cinci ani şi opt luni, iar Cristian Borcea fost condamnat la şapte ani şi zece luni. Avocatul George Antonie Iorgovan a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, iar avocatul Daniel Petre a fost condamnat tot la un an de închisoare, dar cu executare. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă, unde se judecă din februarie.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în luna februarie 2016, pe Geanina Terceanu pentru luare de mită, pe cei trei oameni de fotbal pentru dare de mită şi pe cei doi avocaţi pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit procurorilor, în 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu, atunci judecător la Tribunalul Bucureşti, a pronunţat în dosarul transferurilor de jucători o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora, achitare pronunţată în temeiul dispoziţiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că "fapta nu există”.
În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare, în cazul inculpaţilor.
Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi de Tribunalul Bucureşti.
În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toţi inculpaţii au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte şase ani şi patru luni, Victor Becali - patru ani şi opt luni, Gheorghe Copos - trei ani şi opt luni, Mihai Stoica - trei ani şi şase luni, Gheorghe Neţoiu şi Jean Pădureanu - câte trei ani şi patru luni, şi Gheorghe Popescu - trei ani, o lună şi zece zile.
Dintre cei opt oameni din fotbal mai sunt încarceraţi Victor Becali şi Cristian Borcea, ceilalţi fiind eliberaţi condiţionat.