Duminică, 2 octombrie 2022 - 5:46:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Blue Air are un nou proprietar


18 mai 2013

Airline Management Solutions, o companie cu acţionariat româno-belgian, este noul proprietar al Blue Air. Compania este un start-up înfiinţat de curând, iar preţul plătit în avans pentru operatorul low cost este, teoretic, de 30 de milioane de euro.

 

Potrivit companiei, acţionarii sunt persoane fizice, cu zeci de ani experienţă în aviaţie. Deocamdată Airline Management Solutions nu are licenţă de zbor activă pe România şi nu-i este permis transferul licenţei Blue Air. Este de aşteptat ca în următoarele zece zile, noua companie să primească licenţa de zbor. Până atunci, zborurile vor fi operate sub licenţă Blue Air.

Compania plăteşte cash 9 milioane de lei (puţin peste 2 milioane de euro), din care 6 milioane de lei au fost achitate în avans, reprezentând plăţi urgente. Suma reprezintă contravaloarea brandului, operaţiunilor şi bazei de date de pasageri. Transferul acestora va avea loc în maximum 30 de zile. Tranzacţia nu include activele imobiliare ale companiei.

Potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania, noul proprietar va plăti garanţii bancare suplimentare de 5.000.000 eur pentru eliberarea cash-ului colateral.

Alte 28 de milioane de euro reprezintă suma pentru obligaţiile ulterioare, mai exact pentru asigurarea curselor pentru cei care deja şi-au luat bilete de avion la operatorul low cost.

Compania româno-belgiană a preluat şi datoriile de 262 de milioane de lei ale Blue Air. Mai exact, Romstrade avea credite către terţi, contractate pentru operatorul aerian, în valoare de 262 de milioane de lei. Prin preluarea acestor credite de către Airline Management Solution, Romstrade - aflată în insolvenţă - scapă de acestea, iar creditorii au şanse să-şi recupereze cu 10%mai mulţi bani decât dacă tranzacţia nu ar fi avut loc, după cum au declarat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania.Aceştia nu au dorit să menţioneze care era procentul estimat pentru recuperare, în varianta iniţială.

Surse din industrie susţin că în spatele companiei desemnată câştigătoare se află tot Nelu Iordache. Potrivit Registrului Comerţului, cei patru acţionari români sunt oameni apropiaţi Blue Air, aflându-se în funcţii cheie în cadrul companiei.

Blue Air operează în prezent zboruri cu 8 aeronave Boeing, toate în leasing. Anul trecut, compania a transportat 1,5 milioane de pasageri, iar potrivit Ministerului de Finante, în 2011, cifra de afaceri a Blue Air a fost de 135,8 milioane de euro, compania înregistrând şi pierdere de 1,14 milioane de euro.

Acţionarul principal al Blue Air era Romstrade, aceasta din urmă aflându-se în insolvenţă încă de la finalul anului trecut.

Casa de Insolvenţă Transilvania, în acord cu creditorii şi investitorii interesaţi de Blue Air, a accelerat licitaţia pentru compania aviatică pentru a putea conferi companiei o stabilitate ridicată. S-a decis vânzarea business-ului Blue Air pentru a consolida poziţia companiei pe piaţa din România, cât şi pe piaţa europeană, şi pentru a putea îmbunătăţi calitatea serviciilor de transport aerian oferite pasagerilor. Casa de Insolvenţă Transilvania a fost coordonatorul echipei de negociere încă de la demararea procesului.

 

Anunţul de scoatere la vânzare a companiei Blue Air a fost făcut pe 11 aprilie 2013. Într-o primă etapă a procedurii de vânzare, echipa de negociere coordonată de Casa de Insolvenţă Transilvania a atras 12 investitori interesaţi. Dintre scrisorile de intentie  depuse, 9 au fost considerate eligibile. În urma procesului de evaluare şi analiză a ofertelor depuse, în cursa pentru Blue Air au mai rămas 3 investitori. Dintre acestia doar unul a depus garantia solicitata de catre Comisia de vanzare. Oferta depusă de Airline Management Solutions SRL a îndeplinit soluţiile solicitate şi a fost declarată câştigătoare, urmând a fi validată de acţionarii şi creditorii companiei.

 

Compania aviatică Blue Air nu se află în nicio procedură judiciară şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale, conform orarului de zbor, fără ca pasagerii să fie afectaţi în vreun fel de procesul de vânzare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 octombrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro