Miercuri, 22 mai 2024 - 2:11:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Salariul mediu net în România a crescut în noiembrie cu 35 de lei


13 ianuarie 2014

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.650 lei în luna noiembrie 2013, în creştere faţă de luna precedentă cu 35 lei (2,2%), informează AGERPRES.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.118 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (905 lei). În luna noiembrie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.278 lei, cu 2,1% mai mare decât în luna octombrie 2013.

Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,2%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2013.

În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2013 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 27,2% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), între 10% şi 12,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv alte activităţi extractive, între 5% şi 8% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, între 3,5% şi 5,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din profit ori din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precizează INS.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost între 4% şi 6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, între 2% şi 4% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de poştă şi de curier, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (3,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna noiembrie faţă de luna octombrie 2013, cu 0,7%, respectiv 0,5%.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,8%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,9%.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro