Vineri, 29 martie 2024 - 12:34:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şoferii români care lucrează pentru Ikea trăiesc cu lunile în camioane


16 martie 2017

Şoferi europeni, printre care şi mulţi români, care transportă bunuri pentru Ikea şi pentru alte mari companii, trăiesc în cabină timp de mai multe luni la rând pe an.

Unii şoferi, scrie BBC, sunt aduşi din ţările mai sărace din Europa, în special din estul continentului, şi câştigă mai puţin de 4 euro pe oră. Ei spun că nu îşi permit să trăiască în ţările în care muncesc. Unul dintre şoferi a explicat că se simte ”prizonierul” camionului.

Ikea a precizat că a fost ”întristat de mărturiile” şoferilor, care lucrează pentru companii est-europene folosite de grupul suedez pentru a transporta bunuri.

Emilian, un şofer român, petrece şi câte patru luni la rând în camionul său. Aici doarme, mănâncă şi se spală. El transportă bunuri prin toată Europa, iar salariul pe care îl duce acasă este de doar 477 de euro. Un şofer danez este plătit cu peste 2.000 de euro.

Reglementările europene spun că un şofer care lucrează într-o ţară străină trebuie să aibă garantate venitul minim şi condiţiile de lucru din ţara respectivă. Companiile de transport au găsit, însă, metode de a ocoli legea.

Emilian lucrează pentru o companie subsidiară a norvegienilor de la Bring, fiind plătit ca şi cum ar lucra în Slovacia, deşi spune că nu a muncit niciodată în această ţară.

Românul doarme într-un sac de dormit în cabină şi, cu toate că legea Uniunii Europene spune că şoferii trebuie să stea departe de camion timp de 45 de ore pe săptămână, acest lucru nu se întâmplă.

Emilian găteşte şi mănâncă pe marginea drumului. Condiţiile sunt foarte grele.

”Nu este bine pentru şoferi, nu este sigur pentru ceilalţi oameni de pe drum. Pot apărea accidente”, spune el.

Emilian nu este singurul şofer în această situaţie. Şoferii din Republica Moldova o duc şi mai rău, ei precizând că primesc, în medie, un salariu de doar 150 de euro.

În Olanda s-a început un proces în acest caz. Judecătorii au descris condiţiile în care lucrează şoferii care transportă marfă Ikea ca fiind ”inumane” şi contrare legii europene.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro