Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat Viorel Hrebenciuc, este cercetat penal în Lichtenstein, urmând ca el să fie audiat în cadrul unei comisii rogatorii.
Informaţia a fost dată publicităţii, miercuri, în cadrul procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care Andrei şi Viorel Hrebenciuc sunt judecaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
Autorităţile din Lichtenstein au formulat o cerere de comisie rogatorie, pentru a primi informaţii de la autorităţile din România în legătură cu un dosar penal pe care l-au deschis pe numele lui Andrei Hrebenciuc.
Cererea de comisie rogatorie a fost adresată Curţii Supreme, însă această instanţă a decis că nu are competenţa în acest caz, astfel încât solicitarea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
"Suntem surprinşi de această cerere. Andrei Hrebenciuc nu ştie să fie cercetat în Lichtenstein", a declarat în sala de judecată avocatul lui Andrei Hrebenciuc.
Tot miercuri, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri a fost citit rechizitoriul întocmit de DNA, urmând ca la următorul termen, din 12 octombrie, să se înceapă judecarea pe fond a dosarului.
De asemenea, la dosar au fost depuse de către DNA mai multe CD-uri cu interceptări.
Viorel Hrebenciuc a declarat în instanţă că doreşte un nou termen pentru a se decide dacă va cere să fie judecat prin procedura simplificată, însă numai după ce va asculta interceptările respective.
Şi Andrei Hrebenciuc a spus că se gândeşte dacă va cere judecarea prin procedura simplificată.
Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată în ianuarie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor.
În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (3 infracţiuni), iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu este judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălarea banilor.
De asemenea, au fost trimişi în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).
Acuzaţiile se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 de hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.