Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:09:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


DNA: Primarul George Scripcaru a fost trimis în judecată


17 februarie 2016

Primarul George Scripcaru a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Braşov, sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, iar în dosar mai figurând viceprimarul şi patru angajaţi ai Primăriei Braşov.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că primarul George Scripcaru a fost trimis în judecată, fiind cercetat pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, instigare la tentativă la abuz în serviciu şi luare de mită.

În acelaşi dosar, este trimisă în judecată şi Alexandrina Durbacă, viceprimar al municipiului Braşov, pentru infracţiunea de instigare la tentativă la abuz în serviciu, dar şi patru angajaţi ai primăriei Braşov, printre care directorul şi directorul adjunct al Direcţiei Tehnice şi şeful Serviciului achiziţii publice. Acuzaţiile în cazul acestora sunt de abuz în serviciu şi uz de fals.

Totodată, în dosar mai sunt anchetaţi şi trei administratori de societăţi comerciale, pentru dare de mită sau instigare la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011-2012, "inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Braşov, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii David Mihai Ciprian şi Pop Călin Silviu, a acţionat şi a determinat funcţionari din cadrul Primăriei Braşov/ Consiliului Local Braşov şi angajaţi din cadrul SC Cet SA şi SC Tetkron SRL să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte cu firma acestuia din urmă, urmărind obţinerea, atât pentru sine, cât şi pentru această societate şi persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite".

Astfel, în 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziţii publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câştigătoare, societatea omului de afaceri, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile pentru a efectua lucrările respective. "Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru George a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului Pop Călin Silviu pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecinţa prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei", se mai arată în rechizitoriu.

Prin intermediul Cristinei Iuliana Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012. Pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curţii de Conturi la primăria municipiului Braşov, George Scripcaru a făcut demersuri şi a dat dispoziţii atât funcţionarilor publici din cadrul Primăriei Braşov, cât şi celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, "respectiv inculpaţilor Horga Liliana şi Radu Claudia-Niculina", să procedeze la ”găsirea unor vinovaţi”.

În acelaşi scop, folosindu-şi influenţa reală pe care o avea în calitatea deţinută, Scripcaru a determinat-o pe Horga Liliana să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane.

Ulterior, în 10 iunie 2015, primarul Scripcaru şi viceprimarul Durbacă, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL şi au solicitat consiliului de administraţie al acestei societăţi să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate”, mai arată procurorii DNA.

În 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administraţie Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societăţii, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaţilor nominalizaţi de inculpaţii Scripcaru George şi Durbacă Alexandrina Adina. Această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a deschiderii anchetei de către DNA.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro