Belgienii au adus miercuri un omagiu victimelor celor mai grave atentate din istoria ţării, comise exact cu un an în urmă la Bruxelles şi soldate cu 32 de morţi şi peste 320 de răniţi, relatează AFP şi DPA.
Ceremoniile de comemorare au început la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem, în prezenţa Regelui Philippe, a Reginei Mathilde şi a câtorva sute de persoane — supravieţuitori, membri ai serviciilor de urgenţă, angajaţi ai aeroportului şi reprezentanţi ai celor mai înalte autorităţi din ţară.
În urmă cu un an, la ora locală 07:58 (06:58 GMT), Ibrahim El-Bakraoui şi Najim Laachraoui, jihadişti afiliaţi grupării Statul Islamic, s-au aruncat în aer la aeroportul din Bruxelles. Un an mai târziu, la aceeaşi oră, s-a desfăşurat o scurtă ceremonie în faţa intrării în sala de plecări a aeroportului, locul producerii celor două explozii pe 22 martie 2016.
În cadrul ceremoniei a fost interpretată o baladă rock de către soţul uneia dintre angajatele aeroportului decedate în atentat şi au fost citite numele celorlalte 15 persoane, de şapte naţionalităţi diferite, care şi-au pierdut viaţa în acea zi la aeroportul bruxellez — Alexander, Sacha, Justine, Adelma, Rosario, Jennifer, Evita...
Îmbrăcat în negru, Regele Philippe a depus o coroană de flori 'în numele întregii naţiuni', înainte ca cei prezenţi să păstreze un minut de reculegere. ''După întrebări şi tristeţe, a existat această voinţă puternică de a merge înainte'', a subliniat suveranul belgian, care a ţinut să le mulţumească ''celor care îi urmăresc pe vinovaţi''.
''22 martie 2016, ziua în care vieţile noastre au fost date peste cap. De multe ori mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă am fi plecat cu 10 minute mai târziu? Sau dacă am fi condus puţin mai încet? Ce s-ar fi întâmplat dacă? Dar s-a întâmplat'', a spus Lars Waetzmann, a cărui soţie, Jennifer, a murit în atacul de la aeroport.
Comemorările au continuat la staţia de metrou Maelbeek, locul celui de-al doilea atac sinucigaş din 22 martie anul trecut, comis la ora locală 09:11 (08:11 GMT), când alte 16 persoane au fost ucise după ce Khalid El-Bakraoui şi-a detonat o încărcătură explozivă avută asupra sa.
Kristin Verellen, soţia unui bărbat decedat în atacul de la Maelbeek, a citit o poezie despre pierderea soţului său, scrisă de ea la scurt timp după tragedie.
În întregul transport public din Bruxelles activitatea a fost întreruptă pentru un minut, timp în care şoferii şi mecanicii de locomotivă de pe reţeaua de metrou au ţinut apăsate claxoanele.
În staţia Pétillon, de unde a plecat atacatorul-kamikaze pe 22 martie 2016, sirena care anunţă închiderea uşilor trenurilor de metrou a răsunat timp de un minut. Pasagerii au aplaudat, chiar dacă mulţi dintre ei nu înţelegeau ce se întâmplă, conform unui jurnalist AFP.
În acelaşi timp, celebra statuetă Manneken Pis de la Bruxelles a fost îmbrăcată într-un costum de pompier bruxellez.
Cuplul regal, reprezentanţii statului federal şi ai regiunilor belgiene, ca şi preşedinţii Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului European, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Donald Tusk, au inaugurat apoi o sculptură în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles, în apropierea clădirii Berlaymont, sediul central al executivului UE.
''Confruntaţi cu această violenţă de neînţeles, bruxellezii şi restul belgienilor, susţinuţi de toate popoarele Europei, au ales să reziste şi să nu-şi piardă speranţa'', a afirmat, într-un comunicat, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.
În cursul după-amiezii, trei cortegii, dintre care unul va pleca din Molenbeek, districtul bruxellez care a servit drept ascunzătoare pentru jihadişti, urmează să se îndrepte spre Place de la Bourse, transformată spontan după atentatele de anul trecut într-un adevărat memorial.
La 22 martie 2016, doi kamikaze (Ibrahim El-Bakraoui şi Najim Laachraoui) şi-au detonat centurile explozive în terminalul aeroportului Bruxelles-Zaventem, ei fiind iniţial însoţiţi de un al treilea terorist (Mohamed Abrini, cunoscut şi drept 'bărbatul cu pălărie' de la aeroport) care a fugit şi a fost capturat două săptămâni mai târziu. Un alt atacator-kamikaze (Khalid El-Bakraoui) s-a aruncat în aer în staţia de metrou Maelbeek. Atentatele de la Bruxelles comise în martie anul trecut au fost revendicate de gruparea Statul Islamic.
TITLURILE ZILEI:
• Poluare gravă în Ploieşti! Scurgeri de ţiţei în Parcul Municipal Vest! Măsuri • Escrocherie de 320.000 de euro! Poliţia a făcut percheziţii şi a dus suspecţii la audieri • Fată de 14 ani, dispărută în Băicoi! Poliţia cere ajutorul populaţiei • Autorităţile analizează proiecte pentru fluidizarea traficului în zonele cele mai aglomerate din apropierea Ploieştiului • Poluare gravă în Ploieşti! Scurgeri de ţiţei în Parcul Municipal Vest! Măsuri • Escrocherie de 320.000 de euro! Poliţia a făcut percheziţii şi a dus suspecţii la audieri • Fată de 14 ani, dispărută în Băicoi! Poliţia cere ajutorul populaţiei • Autorităţile analizează proiecte pentru fluidizarea traficului în zonele cele mai aglomerate din apropierea Ploieştiului
Belgienii au comemorat victimele atentatelor de la Bruxelles comise cu exact un an în urmă
23 martie 2017

Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
-
Din drum, direct în fântână! Accident în Prahova
Anul - ediţia nr. 3717
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare