Duminică, 29 mai 2022 - 2:07:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Milionarul român care stă la bloc şi merge cu metroul la birou


2 decembrie 2017

Florin Talpeş conduce grupul Bitdefender, cel mai mare producător de software din România. Soluţiile de securitate informatică produse de compania românească se clasează pe primele locuri în topuri la nivelul mondial în testele de specialitate

O pereche aflată la a doua tinereţe se antrenează în ring pentru o nouă competiţie. Mişcările lor trădează bucurie, încredere, succes şi multă, foarte multă muncă. Soţii Talpeş sunt campioni naţionali la dans standard, la categoria seniori 2 şi 3. Participă şi la concursuri internaţionale unde reprezintă cu mândrie România.

Dar ei sunt cunoscuţi pentru mai mult decât dansul sportiv: Florin Talpeş conduce grupul Bitdefender, cel mai mare producător de software din România. Astăzi, jumătate de miliard de utilizatori, de la familii la cele mai mari companii din lume, se bazează pe tehnologiile Bitdefender pentru a fi în siguranţă.

În primul rând succesul meu este succesul echipei. Un lider trebuie să-şi asume greşelile, iar succesul este obligatoriu al echipei.

”Experienţa lui Florin Talpeş se reflectă şi în filosofia pe care o aplica în fiecare zi. “Viaţa îţi oferă suficiente ocazii încât să greşeşti mult. Succesul nu se obţine din succese, succesul se obţine din eşecuri. Deci până la urmă când străbaţi un drum de acolo până aicea sunt multe lucruri care nu ies.Dar dacă înveţi sufficient de repede şi de bine din ce se întâmplă, atunci ai şanse mari să-ţi corectezi mereu drumul şi să ajungi la ţinta pe care ţi-ai propus-o tu cu echipa.”

E adevărat că la noi dacă te uiţi la părinţi, părinţii văd la alţi părinţi şi-l lauda că e cuminte, ceea ce poate să fie o laudă complet greşită. Nouă nu ne trebuie copii cuminţi, copii educaţi înseamnă altceva. Un copil educat nu înseamnă un copil care stă la locul lui, e o cultură în care noi penalizam greşelile. Atunci când cineva greşeşte tindem să-l penalizăm, să plătească pentru greşeală. O cultură în care tot timpul îi spui, prostule, de ce-ai făcut aşa, n-ai dat bine, trebuia să schimbi, tot timpul când îl penalizam în timp se crează o cultură în care eu încep să mă lovesc, eu încep să mă pedepsesc ca să evit pedeapsa celorlalţi. Asta înseamnă că încep să zic eu, “ce tâmpit sunt, ce prost sunt”, şi încet încet încep să-mi sap încrederea în sine şi în timp se vede. Şi atunci când sunt într-o situaţie în care trebuie sad au maximum, a mă focalizez pe mine “nu sunt sufficient de bun, s-ar putea s-o dau în bară” Or la noi în Bitdefender conceptul e destul de simplu, am greşit, ceea ce mi se pare absolut normal: învaţa repede şi bine din greşeală pentru că întotdeauna ne uităm la ce urmează.

Cercetarea şi dezvoltarea produselor se face aici, în România, dar compania condusă de Florin Talpeş are birouri în 11 ţări din lumea întreagă. Sunt 1400 de angajaţi în toată lumea.

Părinţii originari din Fâstâci în Vaslui, copilăria petrecută în Tara Moţilor, la Brad acolo unde tatăl lucra în mână. A făcut liceul la fără frecvenţă, dar asta nu l-a făcut un elev slab pregătit, impotriva- a terminat Facultatea de matematică din Bucureşti în 1981 printre cei mai merituoşi şi a lucrat înainte de 89 în cercetare. A avut de unde învaţă.

’”În 1957-1958 România devenea una dintre primele ţări, 8 ţări, doar 8 ţări din lume care reusies să proiecteze şiş a construiască un calculator electronic. Era foarte diferit faţă de ce e acuma, capacitatea lui era extrem de mică, dar România era în top, era chiar în vârful listei. Platforma asta pe vremea aceea se numea platforma electronică Pipera, când s-a înfiinţat la sfârşitul anilor ’60, acum peste 50 de ani, Sillicon Valley care este un fel de miraj al tehnologiei mondiale, e o regiune din California, nu prea, atunci se năştea, nu era cunoscută.”

În urmă cu 35 de ani, Florin Talpeş lucra în proiecte inovative. Aici, pe platforma din Pipera care a început în ultimii ani să aibă o nouă viaţă şi care a devenit cea mai mare concentrare de birouri din România.

Nu conduce maşina, a renunţat la şcoala de şoferi. “E un timp interesant, e un timp care poate fi folosit. Prefer să lucrez ceva, să citesc ceva în timp ce maşina merge şi să nu uităm că deplasarea în Bucureşti poate să îţi ia ceva timp, între 15 şi 30 de minute este orice deplasare în Bucureşti. Cel mai mult folosesc taxiurile şi Bucureştiul are două aplicaţii interesante Startaxi şi Clevertaxi, folosesc din când în când Uber, folosesc din când în când metroul, fac cum zicem noi carsharing cu colegi de-ai mei”.

Spre deosebire de alţi milionari romani care au cheltuit averi pe vile, yachturi său şi maşini luxoase, el locuieşte tot la bloc. Industria IT în România a crescut spectaculos în ultimii ani, numai că sistemul de educaţie nu face faţă nevoilor pieţei. A început acum câţiva ani un parteneriat cu Facultatea de Matematică pentru a cultiva o nouă pepiniera de specialişti. Aici investeşte Florin Talpeş.

Florin Talpeş a realizat în urmă cu ani de zile ca pentru a avea succes în proiectele sale de dezvoltare, industria IT are nevoie de oameni bine pregătiţi. Aşa că sprijinit un proiect numit “Viitori olimpici”, copii care erau răsplătiţi pentru participarea la olimpiadele judeţene în toată ţara.

“Stimulam copiii să participe la formarea lor pe matematică încă din clasa a IV-a. Şi proiectul ăsta a început acum încă mai bine de 10 ani şi poate o creştere a numărului de candidaţi a avut-o şi proiectul ăsta de Viitori olimpici. Dar vedeţi că el nu e un proiect care dă rezultate imediat”.

Mezinii familiei, Nicoară şi Crişan, doi gemeni, au studiat afară. “Dacă reuşiţi, dacă sunteţi admişi la una dintre cele mai bune Universităţi din SUA, noi vă susţinem. Şi chiar au fost admişi la 5 dintre cele mai bune universităţi şi au terminat la Nothwestern”.

Juniorii Talpeş s-au întors în ţară, dar nu vor deocamdată să lucreze în compania fondată de tatăl lor şi încearcă să reuşească pe cont propriu.

În cazul meu a fost pas cu pas, la cei mai tineri, nu, trebuie să ajungă acolo.Şi dacă nu dai semne că ajungi repede acolo s-ar putea ca asta să-ţi sape puţin încrederea. Da, eu înţeleg pentru copiii e o presiune enormă. Şi e adevărat că văd că sunt foarte multe cărţi din astea de motivare, sunt oameni mari din economie, mari întreprinzători, Steve Jobs şi alţii şi dacă nu reuşeşti să citeşti corect biografiile lor s-ar putea să-ţi setezi greşit visele. Să nu uităm că Steve Jobs şi Apple este cea mai valoroasă companie din lume, din zeci de milioane, din sute de milioane de companii. E bine să visezi, dar atunci când vorbeşti de obiective e bine să fii atent cum ţi le defineşti.”

Cel puţin o oră, aproape în fiecare zi, Mariuca şi Florin Talpeş se antrenează la academia lui Mihai Petre. “Au venit la sală şi la început credeam că sunt o pereche care vreea să înveţe să danseze pentru un eveniment sau altul aşa cum cred că ar trebui s-o facă toţi romanii dacă mă întrebi pe mine, să dansăm. Lucrăm în sala de sport a unei şcoli şi în 2003 au venit şi au spus că vor să vină să danseze şi am început cu toate stilurile de dans, aşa, uşor, uşor. Erau foarte serioşi de atunci, veneau, îşi făceau temele, foarte pasionaţi de dans, după care usor-usor pentru că au insistat, au fost consecvenţi s-au transformat aşa în mod natural într-o pereche cu care chiar facem performanţa în dans, adică mi se pare fantastic”, explica Mihai Petre.

Mariuca Talpeş: ”Dansul vine dintr-o bucurie, dintr-o nevole de a-ţi exprima stările sufleteşti. În majoritatea cuplurilor, motorul vizavi de dans e doamna, la inceput- când ne-am căsătorit Florin a fost foarte drăguţ şi a stat pe ringul de dans până la 5 dimineaţa, dar mişcările erau din stânga în dreapta, dar atât. Dansul înseamnă sănătate şi nu doar dansul, noroc cu dansul este că nu e doar mişcare fizică, este şi o mişcare fizică complexă, multe părţi ale corpului sunt implicate şi mai mult, este vorba despre un cuplu care trebuie să se coordoneze şi aici în dans când conduce unul, când conduce celălalt, iar celălalt trebuies asculte, să urmeze mişcările, e o trecere a leadershipului, a conducerii, foarte fină de la unul la altul în timpul dansului ceea ce este foarte frumos pentru o pereche.

Au început concurând alături de copii la evenimente sportive şi acum nu pot să-şi conceapă viaţa fără dans. “Dacă îţi place ceva şi faci cu pasiune, inevitabil ajungi la performanţă. “ clar că ei sunt atipici pentru România în momentul ăsta. Nu sunt mulţi de vârsta lor care fac asta, dar vin din ce în ce mai mulţi şi simt că se schimbă cumva România”, spune Mihai Petre.

Paolo Campigotto este un Italian stabilit la noi în ţară şi campion al României la dans standard. El se ocupă de antrenamentul zilnic al soţilor Talpeş. “Îmi place foarte mult la lucru cu ei că vor să cunoască toate detaliile fizic, tehnice, postural, musicale. Câteodată lecţia devine cumva reciprocă, câteodată şi ei mă ajută cu fizică şi matematică, un schimb de informaţii.

De la hardul sănătos, trecerea la softul care trebuie să protejeze sistemele informatice a sute de milioane de utilizatori e obişnuită. “Dacă am sta la o casă şi am vrea să ne protejăm, am vrea ca uşile şi geamurile să fie închise când ne culcăm ca să nu ne trezim cu surprize. Ei, toate dispozitivele acestea inteligente, că-i vorba de telefon, că-i vorba de tablet, că-i vorba de televizor, care-i conectat la televizor, că vorbim de o prize, sau becuri conectate la internet, toate acestea trebuie să le privim ca alte uşi sau alte geamuri pe care le avem. Bitdefender Box rezolva problema asta şi se asigura că toate problemele sunt protejate. Este gândit în România 100% de către echipele din România

Compania românească condusă de Florin Talpeş monitorizează atacuri cibernetice în toată lumea. În laboratoarele de creaţie se pregăteşte lumea de mâine.

Angajaţii l-au supranumit pe cel care-i conduce care prin eşecuri, dar mai ales prin succes  MR T, Dl. T. “Mr T vine şi de la faptul că este foarte apropiat şi implicat în toate proiectele noastre. Nu e domnul Talpeş situat undeva sus care din când în când se interesează de nişte chestii.

Florin Talpeş este la cei 60 de ani ai săi modelul unei generaţii în continuă schimbare - şeful companiei care realizează cel mai cumpărat produs românesc la nivel internaţional, antreprenor de succes, dansator priceput care ştie să-şi împartă timpul între pasiune şi munca, care nu regreta deciziile, ci e pregătit să le corecteze pentru a izbândi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 mai 2022
Autentificare
stiriactuale.ro