Vineri, 29 martie 2024 - 4:30:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ALEGERI SUA. Clinton, creditată cu 90% şanse să îl învingă pe Trump


8 noiembrie 2016

Cu numai câteva ore înainte de deschiderea urnelor în Statele Unite, democrata Hillary Clinton avea 90% şanse să îl înfrângă pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Albă, arată ultimul sondaj Reuters/Ipsos publicat înainte de alegeri.

Şansele ei sunt aproximativ similare cu cele de săptămâna trecută, iar o eventuală victorie a lui Trump depinde de o combinaţie puţin probabilă de factori privind proporţia alegătorilor albi, de culoare şi hispanici care se prezintă la urne în şase sau şapte state, arată studiul publicat luni.

Fostul secretar de stat se bucură de 45% din intenţiile de vot, în timp ce omul de afaceri new-yorkez este susţinut de 42% dintre alegători la nivel naţional.

În ceea ce priveşte estimările privind numărul de mari electori, Clinton ar urma să obţină 303 voturi, iar Trump 235. Pentru ca un candidat să câştige cursa pentru Casa Albă, are nevoie de 270 de electori.

Şansele lui Trump depind de rezultatele sale din Florida, Michigan, Carolina de Nord şi Ohio, unde cursa era prea strânsă pentru a face estimări duminică, atunci când s-a încheiat sondajul, dar şi din Pennsylvania, unde Clinton se bucură de un uşor avans de 3%. Pentru ca Trump să câştige, trebuie să obţină victoria în majoritatea acestor state.

Dacă Trump nu câştigă Florida, Michigan şi Pennsylvania, Clinton are, practic, victoria asigurată. În acelaşi timp, Trump trebuie să îşi menţină controlul în statul tradiţional republican Arizona, unde cursa este foarte strânsă. Mai mult, omul de afaceri speră ca Evan McMullin, un candidat indendependent, să nu câştige în bastionul republican Utah.

De asemenea, la nivel naţional, Trump are nevoie de o rată de participare în rândul republicanilor albi mai mare decât în 2012, o scădere a numărului de afro-americani care se prezintă la urne şi o creştere mai mică decât estimat a numărului de alegători hispanici.

Carolina de Nord, unul dintre primele state care va anunţa rezultatul scrutinului marţi noapte ar putea oferi indicii despre învingător. Dacă Hillary Clinton va câştiga, înseamnă că afro-americanii se prezintă la vot în proporţii similare cu 2012, când preşedintele Barack Obama l-a înfrânt pe republicanul Mitt Romney la diferenţă de 4% la nivel naţional. Romney a câştigat în Carolina de Nord la diferenţă de 2%.

Sondajul a fost realizat săptămâna trecută pe un eşantion de 15.000 de alegători din cele 50 de state americane şi Washington D.C.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro