Vineri, 29 martie 2024 - 7:09:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Româna, limba oficială în Republica Moldova?


8 aprilie 2013

Moldovenii de peste Prut şi-ar putea schimba limba oficială, dacă un proiect de lege depus de un deputat liberal, Ana Guţu, va fi pe placul colegilor ei din Legislativul de la Chişinău.

 

Proiectul de lege propune ca în Republica Moldova să se vorbească limba română, şi nu cea moldovenească, aşa cum se întâmplă în prezent. Mai mult, ideea Anei Guţu ar impune obligativitatea studierii în şcoli în limba română. Potrivit autoarei, legea care este în vigoare în prezent, adoptată în 1989, ar fi învechită, iar limba română, la ora actuală, nu ar ocupa locul binemeritat în conformitate cu statutul său atunci când e vorba de sfera economică sau socială. Deputaţii din opoziţie, cei din Partidul Comuniştilor şi cei din Partidul Democrat al şefului Legislativului Marian Lupu au anunţat că nu vor susţine proiectul de lege. Din contră, proiectul deputatei liberale i-a enervat la culme pe oficialii de la Moscova, care avertizează că iniţiativa ar avea un efect distructiv asupra relaţiilor dintre Republica Moldova şi separatiştii transnistreni.

De remarcat că limba română a fost declarată limba oficială a Republicii Moldova în Declaraţia de Independenţă, dar Constituţia adoptată în 1994 a statuat drept limbă de stat limba moldovenească. Aproximativ 75% din populaţie vorbeşte limba oficială, potrivit recensământului din 2004, iar în oraşele mari din Republica Moldova, precum Bălţi şi Comrat, se vorbeşte preponderent sau aproape exclusiv în rusă.

SURSA: LIBERTATEA.RO


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro