Marţi, 19 martie 2024 - 8:30:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Medicii de familie nu eliberează reţete nici luni


3 aprilie 2016

Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi nici bilete de trimitere, luni, ca formă de protest, au declarat reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii de familie nu vor semna reţete compensate şi bilete de trimitere, nici luni, în semn de protest faţă de autorităţile din sănătate, însă au decis să consulte gratuit pacienţii vineri, au declarat reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF) şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc vineri.

În ceea ce priveşte contractele-cadru, reprezentanţii medicilor de familie spun că din cauza haosului birocratic, de 10 ani de zile semnează contracte retroactive, ceea ce este ilegal.

"De zece ani suntem în situaţia de a semna ilegal contracte retroactive, un contract adiţional se semnează în perioada în care încă este în vigoare contractul vechi. Vă anunţ că astăzi este 1 aprilie şi contractul vechi nu mai este valabil. Dorim să intrăm în normalitate şi legalitate. (...) Această decizie a noastră, o parte dintre noi o vor menţine, alţii s-au speriat că au fost luaţi la telefoane om cu om. Această atenţionare, acest avertisment doreşte să spună că este nevoie de modificări legislative importante pentru contractul care urmează să fie semnat peste mai puţin de trei luni. (...) Nu am zis niciodată că nu vom semna actele adiţionale, dar dorim să le semnăm legal - la timp", a precizat preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu. Potrivit acesteia, pacienţii susţin protestul medicilor de familie.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că "prin această formă de protest ne dorim să fim auziţi, să se ştie că existăm şi că aceasta este doar prima formă şi una dintre forme”.

În ceea ce priveşte urgenţele majore care pot ajunge la medicul de familie în cele două zile în care nu se vor semna reţele compensate şi bilete de trimitere, Mihăilă a spus că „urgenţa majoră ajunge la spital, dacă este un acut ajunge la noi, avem aparate de urgenţă, rezolvăm, cele mai multe medicamente pentru afecţiunile acute oricum nu sunt compensate. Pentru urgenţele febrile nu este nimic compensat”.

Mai departe, ea a spus că forma actuală de protest va fi urmată de o alta în care vor fi implicaţi şi pacienţii.

Având în vedere problemele cu care s-au confruntat medicii de familie în sistem, în ultimii ani, SNMF şi FNPMF au lansat vineri şi un document cu punctul lor de vedere - "Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului şi politicilor economice ale României, fără cabinetele noastre sistemul medical se prăbuşeşte".

Documentul va fi trimis către toate instituţiile şi autorităţile din Sănătate, dar şi către Administraţia Prezidenţială.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro