Marţi, 19 martie 2024 - 7:58:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Seniorii braşoveni se internaţionalizează


15 octombrie 2018

Demarat în urmă cu un an şi jumătate, parteneriatul dintre Casa de Comerţ Balcanică şi principalele asociaţii de seniori din judeţul Braşov, a dat roade, anul 2018 fiind cel mai prolific şi benefic pentru această categorie de persoane, care este, din păcate, mai puţin favorizată.

Anul acesta, au fost organizate o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Independenţei, considerate de analişti cele mai mari evenimente dedicate Centenarului Naţiunii Române, iar impactul media şi social, luând ca raport datele statistice făcute de Facebook şi Google, au fost cotate la 320.000 de vizualizări şi un impact social la peste 1,1 milioane de persoane. În aceste programe şi în realizarea lor s-au remarcat cei mai importanţi lideri ai asociaţiilor de seniori din Braşov: colonel în rezervă Florentin Giurgea, preşedintele Ununii Judeţene a Pensionarilor Braşov, Dumitru Stratanov, de la Asociaţia Cultul Eroilor Regina Maria, generalul de brigadă în rezervă Cornel Vaida, de la Asociaţia Cadrelor Militare în rezervă şi retragere din cadrul MApN, colonelul în rezervă Traian Dârlău, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din MAI, Georgică Boltinescu, preşedintele Asociaţiei de Întrajutorare Pensionarul, aviator Alexandru Corpade, de la  Asociaţia Aviatorilor Braşoveni, colonelul în rezervă Victor Scambloschi, Asociaţia Pensionarilor SRI, inginer Adrian Boicu, Asociaţia ADA Expresul CFR Braşov, Valeriu Vlădăreanu, preşedintele filialei organizaţiei municipale a Sindicatului Liber al Pensionarilor şi colonelul în rezervă Titus Oană, de la Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război din Braşov.

Program pentru primul ajutor


Înţelegerea comună între aceşti lideri de asociaţii a generat şi demararea la începutul lunii septembrie a celui mai ambiţios program de formare profesională gratuită pentru seniori, în acordarea primului ajutor medical de bază şi îngrijire la domiciliu. 40 de seniori din Braşov participă la aceste cursuri, cu o durată de şase luni, iar alţi 40 sunt în pregătire. Acestea sunt organizate de către Institutul de Terapii Complementare din cadrul Casei de Comerţ Balcanice, în parteneriat cu Mitropolia Ardealului – Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, în cadrul relaţionărilor dintre aceste entităţi, alţi seniori vor participa la perfecţionare în ceea ce priveşte organizările de evenimente, atât interne, cât şi transfrontaliere. Este de menţionat faptul că aceste programe de resocializare, cât şi de prim ajutor de bază la domiciliile seniorilor, sunt susţinute doar din entuziasmul acestor oameni, care au înţeles că nu mai au nimic de pierdut, împreună cu specialiştii Casei de Comerţ Balcanice. Mai mult,  acestea nu beneficiază de nici un fel de alocaţii publice bugetare. De altfel, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu, la unul dintre evenimentele culturale, care au avut loc la mormântul marelui diplomat Nicolae Titulescu din Şchei, a catalogat acestea drept cele mai ambiţioase programe dedicate seniorilor şi celor aflaţi în nevoie, imobilizaţi la pat, care nu au altă posibilitate de ajutor, decât aceea a semenului de lângă el.

Colaborare între Mitropolia Ardealului şi cea din Ruse

Ca urmare a discuţiilor avute cu ocazia Întâlnirii Internaţionale Ortodoxe de la Sibiu şi a schimburilor parteneriale dintre Mitropolia Ardealului şi Mitropolia de Ruse, între ÎPS Laurenţiu şi ÎPS Naum, mitropolit de Ruse, secretar al Sinodului Bisericii Ortodoxe Bulgare, s-au statuat o serie de programe de colaborare între cele două biserici, dar şi între unele dintre regiunile administrative ale României şi Bulgariei, privind încurajarea turismului cultural, religios, dar şi a schimburilor economice între cele două naţiuni şi organizaţiile de seniori din aceste ţări. Aceste programe au Binecuvântarea şi susţinerea Întâi Stătătorilor Bisericii Ortodoxe Române şi Bulgare, respectiv a Preafericitului Părinte Daniel şi  a Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, ca de altfel şi reglementarea construcţiei Bisericii Ortodoxe Bulgare de la Bucureşti, pe un teren ce urmează să fie concesionat. În contextul acestor înţelegeri, în perioada 10 – 12 octombrie, la sediul mitropolitan al Mitropoliei Ruse, în prezenţa reprezentanţilor Bisericii, a personalului diplomatic şi a liderilor seniorilor din regiunea Braşovului, au avut loc discuţii în ceea ce priveşte vizitele seniorilor la o serie de obiective culturale şi religioase din Regiunea Ruse, dar şi la nivelul prefectului şi subprefectului din Ruse care s-au întreţinut cordial cu delegaţia română.

Excursii la preţ avantajos pentru seniori

În cadrul acestor întrevederi, prin amabilitatea prefectului de Ruse, s-a statuat demararea cooperării transfrontaliere între seniorii din Braşov şi seniorii din Ruse, aceste schimburi urmând să înceapă de la finalul lunii octombrie. În cadrul acestora vor fi vizitate o serie de edificii culturale, muzee, mănăstiri şi alte lăcaşuri de închinăciune, dar şi o serie de locaţii unde seniorii din regiune îşi pot face anumite cumpărături de bază, la preţuri chiar şi cu 40% mai ieftine faţă de piaţa românească.

Oficialităţile locale, dar şi agenţii economici locali, prin asociaţiile profesionale care colaborează cu Casa de Comerţ Balcanică, au fost încântate de aceste colaborări. De remarcat, dintre structurile profesionale economice din Ruse, Camera de Comerţ Bilaterală Bulgaria – România. Între conducătorii acestora, prof, dr. Liviu Pandele şi preşedintele executiv Elonora Ivanova, s-au încheiat acorduri de lungă colaborare şi susţinere economică.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro