Vineri, 18 octombrie 2024 - 7:31:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Românii ortodocşi o cinstesc astăzi pe Sfânta Parascheva


14 octombrie 2024

Pe 14 octombrie, românii ortodocşi o cinstesc pe Sfânta Parascheva, o figură centrală în calendarul religios. Această zi este marcată de un pelerinaj impresionant la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde mii de credincioşi vin să se roage şi să se închine la moaştele sale.

Deşi detaliile despre viaţa Sfintei Parascheva sunt puţine, se ştie că s-a născut la Epivat (astăzi Selimpaşa, Turcia) la sfârşitul secolului al X-lea. A crescut într-o familie creştină înstărită şi, după moartea părinţilor, a ales să îşi împartă averea cu cei nevoiaşi. Viaţa ei a fost dedicată călătoriei spirituale şi ajutorării altora, murind în obscuritate, fără ca mormântul să-i fie cunoscut timp de mulţi ani.

Moaştele sale au fost aduse la Iaşi în 1641, iar de atunci, pelerinajul a devenit o tradiţie anuală. Anul acesta, programul include slujbe speciale şi momente de reflecţie, însoţite de obiceiul de a oferi pomană pentru cei adormiţi.

În popor, Sfânta Parascheva este venerată ca apărătoare a femeilor căsătorite şi ca ocrotitoare împotriva bolilor. În această zi, se obişnuieşte să se ofere alimente şi pachete de pomană, menţinând vie memoria celor dragi care nu mai sunt printre noi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro