Luni, 20 septembrie 2021 - 4:40:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Avion rus doborât de Turcia: Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei


24 noiembrie 2015

O "reuniune extraordinară" a NATO va avea loc marţi, la ora 16:00 GMT, "la cererea Turciei", în urma incidentului de la graniţa turco-siriană unde un avion rus de vânătoare Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă, Ankara susţinând că aparatul a încălcat spaţiul aerian turc, transmit AFP şi RIA Novosti.

"La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord’, principalul forum de consultare politică al NATO, ‘va ţine o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)", a indicat un reprezentant al organizaţiei, citat de agenţia menţionată.

Acest consiliu este format din înalţi reprezentanţi ai celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte.

Kremlinul a calificat marţi incidentul drept unul ‘foarte grav’, dar a făcut apel la reţinere până la clarificarea tuturor circumstanţelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, care a convocat o reuniune de urgenţă cu şeful Statului Major, Hulusi Akar, şi cu ministrul de externe Feridun Sinirlioglu a decis ca Ankara să sesizeze NATO şi ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriană.

Potrivit CNN Turk, cei doi piloţi care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reuşit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei.

De la începutul intervenţiei militare ruse în Siria în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la sfârşitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulţit între Ankara şi Moscova.

La 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spaţiul aerian al Turciei şi care a fost forţat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci ‘condiţii meteo nefavorabile’.

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricaţie rusă, care pătrunsese în spaţiul aerian al Turciei.
Tensiunile între cele două ţări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localităţi turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta faţă de ‘consecinţele serioase’ ale acestei operaţiuni.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(303 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 septembrie 2021
Autentificare
stiriactuale.ro