Marţi, 19 martie 2024 - 1:24:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


MEXIC/ Vulcanul Popocatepetl a erupt


15 mai 2013

Autorităţile din Mexic se pregăteau să evacueze zone din apropierea vulcanului Popocatepetl, care a erupt violent.

Vulcanul Popocatepetl, situat la 70 de kilometri de Ciudad de Mexico, a proiectat în atmosferă o coloană de gaze şi cenuşă, iar autorităţile iau în calcul evacuarea a 11.000 de localnici. Vulcanul nu a avut o activitate periculoasă din anul 2000.

Vulcanul Popocatépetl din Mexic a proiectat marţi în atmosferă o coloană de cenuşă cu o înălţime de peste 3,2 kilometri, precum şi fragmente incandescente, potrivit unor surse oficiale, relatează miercuri EFE.

Cenuşa ar urma să cadă în localităţi din statul mexican Puebla, a avertizat Centrul Naţional de Prevenire a Dezastrelor (Cenapred). Potrivit acestuia, fragmente incandescente au căzut în partea de nord şi nord-est, ajungând la o distanţă de circa 300 de metri de crater.

Nivelul de alertă se menţine la 'galben, faza 2', ceea ce înseamnă o activitate moderată cu emisii de vapori şi cenuşă şi uşoară incandescenţă în crater observabilă pe timp de noapte.

Cenapred a amintit recomandările privind menţinerea unei raze de securitate de 12 kilometri în jurul vulcanului şi a unui tranzit controlat între localităţile din apropiere.

Popocatépetl, uneori numit El Popo sau Don Goyo împreună cu aşa numitul frate mai mic vulcanul Iztaccíhuatl5.286 m alcătuiesc vulcanii gemeni din Mexic. Cu înălţimea actuală de 5.462 m, este în America de Nord vulcanul al doilea ca înălţlime, iar în Mexic al doilea munte după Citlaltépetl. Ultima erupţie 21 decembrie 1994 a avut loc după o pauză de ca. 50 de ani. Pe limba indiană a aztecilor denumirea vulcanului tradusă ar fi „muntele ce fumegă“.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro