Vineri, 29 martie 2024 - 2:04:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


BNR tine cu dinţii de bani


29 august 2012

leu24Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 15 bănci cu suma de 4 miliarde lei (aproape 900 milioane de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a fost de 4,2 ori mai mare, totalizând 17 miliarde lei.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politica monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. La operaţiunea precedentă un număr de 13 bănci au atras tot 4 miliarde lei de la banca centrală.

BNR a plafonat pentru a patra săptămână consecutiv suma cu care împrumuta băncile prin operaţiuni repo, la 4 miliarde lei, după ce în ultimele trei săptămâni a coborât treptat pragul de la 6 miliarde lei la 4 miliarde lei. De regulă, banca centrală anunţa doar că are loc o licitaţie repo, iar băncile transmit ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează şi activele cu care garantează. Sumele sunt împrumutate pe termen de o săptămână. Astfel, injecţiile de lichiditate sunt mult inferioare sumelor împrumutate anterior. Numărul băncilor şi fondurile atrase de aceastea au crescut vizibil începând cu luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. O sumă record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost împrumutată la 25 iunie, de 11 bănci.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parţial în ultimele săptămâni de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor. Un efect negativ al acestor plafonări a fost însă creşterea randamentelor la titlurile de stat. La cea mai recentă operaţiuni, de joi, Finanţele au respins toate ofertele primite de la băncile comerciale pentru obligaţiunile cu scadenta în ianuarie 2016, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare. Aceasta a fost a treia operaţiune din luna august în care Trezoreria a respins ofertele băncilor. Dobânzile afişate de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenta la o săptămână se plasau luni dimineaţă la 5,23 - 5,73%, în scădere de la 5,47 - 5,97% pe an vineri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro