Vineri, 29 martie 2024 - 12:45:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Iată cum va fi vremea în următoarele două săptămâni


26 iulie 2012

plajaAdministraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 24 iulie-6 august, în fiecare regiune a ţării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele două zile temperaturile medii se vor menţine la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, dar din 26 iulie vor creşte, vremea devenind caniculară, cu temperaturi medii de 35oC în jurul datei de 29 iulie. Apoi valorile termice vor scădea treptat de la o zi la alta, apropiindu-se de mediile multianuale pe 1 august. În ultimele zile ale perioadei de prognoză regimul termic va fi uşor mai ridicat, iar mediile maximelor diurne se vor situa în jurul a 32oC.

Precipitaţii pe arii extinse şi mai importante cantitativ, averse locale însoţite de descărcări electrice, se vor semnala în intervalul 24 – 26 iulie. Apoi, până pe 30 iulie, ploile vor fi puţine şi slabe cantitativ, pentru ca în zilele de 31 iulie şi 1 august probabilitatea de precipitaţii să crească.

CRIŞANA

Regimul termic va marca o creştere treptată după 26 iulie, vremea deveind caniculară în jurul datei de 29 iulie. Ulterior, temperaturile vor marca o scădere treptată, vremea se va răcori, iar valorile medii se vor încadra între 27 şi 30oC în intervalul 1 – 6 august.

Probabilitatea pentru averse izolat însemnate cantiativ şi descărcări electrice va fi mai mare în intervalele 24 – 26 iulie şi 30 iulie – 1 august. În celelalte zile ale perioadei de prognoză ploile nu vor fi importante cantiativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

TRANSILVANIA

În intervalul 25 – 30 iulie vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, iar mediile temperaturilor maxime vor atinge 33...34oC. Între 30 iulie şi 2 august regimul termic va scădea treptat, iar în ultima parte a perioadei de prognoză mediile se vor situa între 28 şi 30 de grade, fiind apropiate de nomele climatologice ale primei decade din luna august.

În jurul datei de 24 iulie şi în intervalul 3 - 6 august, ploile, slabe cantitativ, se vor smnala pe arii restrânse, dar în intervalul 30 iulie - 2 august va creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice.

MARAMUREŞ

Vremea va fi călduroasă în intervalul 25 – 29 iulie, când mediile valori lor maxime vor atinge 34 de grade, apoi regimul termic va scădea treptat, astfel încât în intervalul 1 – 6 august mediile temperaturilor maxime se vor situa între 27 şi 29 de grade.

Probabilitatea pentru averse pe arii extinse, importante cantitativ şi însoţite de descărcări electrice va fi mai mare în intervalul 30 iulie – 2 august. În celelalte zile ale perioadei de prognoză, doar pe arii restrânse vor fi posibile ploi slabe.

MOLDOVA

Începând din 25 iulie vremea va deveni călduroasă, local caniculară în zonele de câmpie şi podiş, cu medii ale temperaturilor maxime de 34...36oC până în jurul datei de 30 iulie. Apoi regimul tremic va marca o scădere treptată, spre valori medii de 30oC pe 2 august, după care se va menţine relativ constant până la sfârşitul inervalului de prognoză.

Până pe 30 iulie nu se vor semnala precipitaţii, dar în intervalul 31 iulie – 2 august creşte probabilitatea pentru averse la nivel local, asociate şi cu fenomene electrice.

DOBROGEA

Regimul termic se va menţine relativ constant, caracterizând o vreme călduroasă, local caniculară, cu precădere în partea continentală a regiunii, până spre 30 iulie. În perioada 30 iulie – 2 august maximele diurne vor scădea treptat, de la valori de 34...35oC la începutul intervalului până la aproximativ 31oC în primele zile din august. Ulterior temperatura aerului se va menţine constantă, cu valori apropiate de mediile multianuale ale începutului lunii august.

După data de 31 iulie izolat vor fi posibile ploi slabe cantiativ şi de scurtă durată, dar în prima parte a intervalului de prognoză nu se vor semnala precipitaţii.

MUNTENIA

În prima jumătate a perioadei de prognoză vremea va fi caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de 36...38oC şi minime nocturne de peste 20oC. În intervalul 31 iulie – 2 august regimul termic va marca o scădere, astfel încât între 2 şi 6 august valorile maxime medii vor fi de 32...34oC.

În jurul datei de 1 august local vor fi averse şi descărcări electrice, dar în restul perioadei de prognoză probabilitatea pentru precipitaţii va fi foarte redusă.

OLTENIA

Vremea va fi caniculară între 25 şi 30 iulie, când mediile temperaturilor maxime se vor situa între 35 şi 37oC, iar minimele nu vor scădea sub o medie de 20oC. Ulterior, până pe 2 august, valorile termice vor marca o scădere, iar în intervalul 3 - 6 august mediile maximelor diurne vor fi de 31...32oC, apropiate de cele normale climatologic pentru această perioadă.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai mare între 23 şi 25 iulie şi, din nou, în jurul datei de 1 august. În rest, doar izolat sunt posibil ploi slabe cantitativ, de scurtă durată.

LA MUNTE

Temperaturile maxime vor avea valori medii de 22...24oC, iar cele minime vor fi, în medie, de 14...16 oC, până pe 30 iulie. Apoi vremea se va răcori şi, după 1 august, temperaturile se vor apropia de cele normale climatologic.

Pe tot parcursul perioadei de prognoză vor fi posibile ploi de scurtă durată, mai ales în cursul după-amiezelor, dar probabilitate pentru averse şi descărcări electrice pe arii mai extinse va fi mai mare pe 24 şi 25 iulie şi, din nou, între 30 iulie şi 2 august.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro