Vineri, 29 martie 2024 - 5:54:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Petrom scoate gaze ucrainiene


17 august 2012

gazeUcraina spera că mari companii energetice la nivel mondial să descopere rezerve de petrol şi gaze în Marea Neagră, în încercarea de reducere a dependenţei de importurile din Rusia.

Un consorţiu condus de Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell şi din care mai fac parte OMV Petrom şi compania ucraineană de stat Nadră a câştigat o licitaţie pentru exploarea de gaze la un zăcământ din Marea Neagră al Ucrainei, potrivit Ukrainian News Agency. Anunţul a fost făcut de ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Eduard Stavitski. Ucraina spera că mari companii energetice la nivel mondial să descopere rezerve de petrol şi gaze în Marea Neagră, în încercarea de reducere a dependenţei de importurile din Rusia. Autorităţile de la Kiev au aprobat oferta consorţiului condus de Exxon şi Royal Dutch Shell în detrimentul celei făcute de grupul rus Lukoil. „Ne aşteptam la descoperirea unor rezerve mari de hidrocarburi la zăcământul Skifska, similare cu cele explorate de Exxon Mobil şi OMV Petrom pe coasta românească “, a afirmat un oficial guvernamental ucrainean, citat de Financial Times. Preşedintele Camerei americane de comerţ din Ucraina, Jorge Zukoski, a declarat că aducerea unor grupuri energetice majore „reprezintă o schimbare de model pentru securitatea energetică a ţării şi climatul investiţional “.

Aducerea producţiei la nivel comercial ar putea dura 6-8 ani, considera Dennis Sakva, analist în domeniul energiei la banca de investiţii Dragon Capital în Kiev. „Guvernul a realizat că obţinerea reducerii preţurilor din partea Gazprom nu va fi uşoară. Aşa că au decis să exploreze alte oportunităţi pentru îmbunătăţirea poziţiei de negociere, acceptând că producători majori să participe la producţia internă de petrol şi gaze “, a arătat Sakva. Câştigătorii licitaţiei s-au angajat să investească dublul sumei minime de 200 de milioane de dolari stabilite pentru faza de explorare a perimetrului Skifska, de 16.700 de kilometri pătraţi. Totodată, aceştia vor plăti un avans de peste 300 de milioane de dolari guvernului ucrainean, pentru dreptul de a semna un acord de partajare a producţiei, anul viitor, a spus o sursă citată de Financial Times. Decizia autorităţilor ucrainene vine la câteva luni după ce Ucraina a selectat Chevron şi Shell pentru exploarea prin tehnologii neconvenţionale a unor perimetre de zăcăminte terestre de hidrocarburi. Schimbarea de strategie a autorităţilor de la Kiev vine în urma încercărilor eşuate ale preşedintelui Viktor Yanukovici de a convinge Gazprom să reducă preţul gazelor livrate Ucrainei. ExxonMobil Exploration and Production România şi OMV Petrom au anunţat în luna februarie că au făcut o descoperire semnificativă de gaze la perimetre româneşti din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României. Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro