Vineri, 29 martie 2024 - 1:31:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Artizanul Universitatii de Vara de la Valenii de Munte


24 ianuarie 2016

Ideea de a lua fiinţă o instituţie culturală care prin programul ei să-i unească pe toţi românii într-un „cuget şi simţiri” a fost mai veche şi vehiculată cu ocazia comemorării de la Putna, în 1904, a 400 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare.

​La 11 iunie 1908, în paginile ziarului „Neamului românesc” se anunţa că mai mulţi profesori şi învăţători au hotărât să ţină cursuri de vacanţă la Vălenii de Munte, pe timp de o lună, iar ziarul prahovean „Biruinţa” scria că această iniţiativă s-a născut din „dorinţa de a răspândi cât mai multă lumină şi învăţătură bună. Şi ce satisfăcut va fi în sufletul său marele profesor când se va vedea înconjurat de tineri dornici să se lumineze din lumina gândirii şi ştiinţei lui”.

​Cursurile de vară de la Vălenii de Munte, care mai târziu vor purta numele celui care le-a iniţiat, au fost deschise în seara zilei de 2 iulie, într-o miercuri, şi au ţinut până la 2 august 1908. La deschidere au participat 50 de „cursişti”, termen dat de Nicolae Iorga, dar pe parcurs au fost audiate de peste 150 de participanţi veniţi pe cont propriu din Vechiul Regat, dar şi din Transilvania şi Bucovina, intelectuali, studenti, mulţi învăţători, elevi din cursul superior, meseriaşi, negustori, dar şi ţărani din împrejurimile Teleajenului.

​Universitatea creata de Nicolae Iorga la Valenii de Munte a avut dublu caracter: national si cultural. În cursul anilor, tribuna Universităţii de Vară „N. Iorga” din Vălenii de Munte a fost onorată de o serie de personalităţi marcante din ţară, dar şi din străinătate, cursurile având rezonanţă şi europeană.

Amintim câteva ilustre personalităţi care, prin conferinţele lor, au dat lumină şi prestigiu instituţiei de cultură create de N. Iorga în 1908. În literatură, până la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, de la tribuna Universităţii au conferenţiat: Barbu Ştefănescu Delavrancea, Sextil Puşcariu, Bogdan Duică, M. Sadoveanu, Ion Agârbiceanu, Elena Văcărescu s.a. Din domeniul ştiinţei s-au remarcat prin contribuţii aduse de la catedra Universităţii, Dimitrie Pompei, Ion Cantacuzino, C. Anghelescu, Petre Andrei, P. Antonescu, Dimitrie Gusti, Nae Ionescu, Ion Simionescu, Romulus Vuia.

​Majoritatea prelegerilor aveau caracter istoric, abordând atât istoria naţională, cât şi cea universală. Istorici ca A.D. Xenopol, Vasile Pârvan, Silviu Dragomir, Andrei Otetea, N. Bălcescu, D. Berciu, N. Cartojan, C: G. Giurescu, Al. Lepădatu au dat strălucire şi prestanţă Universităţii de Vară „N. Iorga” de la Vălenii de Munte.

​În toate ediţiile cursurilor N. Iorga a intuit necesitatea aducerii la Văleni a unor personalităţi străine, bine cotate pe plan european, care au ridicat valoarea actului de cultură şi educaţiea Universităţii fomdate de cel mai mare istoric român. Astfel se explică interesul participării străine la cursuri: Jarnic Hertwig si Muller Iaroslav din Praga; Emmanuel Martonne – Paris; dr. Moses Gaster – Londra, lingviştii Craiger şi dr. Wright – Londra, dr. Champan de la Universitatea din Manchester, membru al ilustrei Royal Society, dr. Victor Roth, Fr. Muller şi Heinz Brandseh din Germania, dr. Richard Csaki şi profesorii Bathory  Laios, Arpad Bitay din Ungaria, Louis Courtois –Elveţia, prof. S. Glixelli – Polonia, prof. I. Petrovici din Belgrad.

​Cu unele intermitenţe, Universitatea de Vară „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte a fost activă până în 1946 când s-a impus desfiinţarea ei. În iulie 1968 a fost redeschisă sub auspiciile Societăţii Ştiinţifice Istorice, dar în 1978 a fost din nou închisă. Cursurile au fost reluate după 1990 şi continuate şi astăzi ca un act de cultură şi civilizaţie.

Indiscutabil, Cursurile de vara de la Valenii de Munte din 1908 au reprezentat un inceput remarcabil al unei institutii  cunoscuta in general sub numele de Universitatea Populara „Nicolae Iorga” – cu teluri national-politice, o institutie necesara lumii romanesti de la inceputul secolului al XX-lea, care va contribui la crearea spiritului de jertfa indispensabil infaptuirii Romaniei Mari, o institutie care tocmai datorita telurilor sale national-politice, mai exista si dupa o suta de ani de la intemeiere. ​

La mai bine de 100 de ani de la înfiinţare, instituţia ctitorită de savantul Nicolae Iorga rămâne un reper în lumea culturală şi politică a societăţii româneşti, aducându-ne aminte de marele cărturar şi istoric.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro