Vineri, 26 aprilie 2024 - 2:01:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statul, dat în judecată pentru scumpirea accelerată a gazelor


19 august 2014

Asociaţia Română a Consumatorilor de Utilităţi (ARCU) va da în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru a obţine în instanţă reducerea preţului la gaze naturale cu 20-30%, a declarat, pentru „Adevărul“, Cristina Toderaş, preşedintele organizaţiei.

„În septembrie vom demara o acţiune colectivă. Guvernul a decis în 2012 liberalizarea preţurilor la producţia internă de gaze, dar aceasta nu este altceva decât o creştere de preţ reglementat. Autorităţile au început liberalizarea fără să existe o piaţă a gazelor, aşa cum avem în cazul electricităţii, iar primele tranzacţii s-au făcut abia lunile trecute şi doar în cantităţi mici. Concomitent, liberalizarea a început fără să existe o obligaţie a producătorilor şi furnizorilor de gaze de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu pe vreo bursă de gaze“, a afirmat ea.
 
Toderaş, expert care a lucrat anterior chiar în cadrul ANRE, acuză că nivelurile stabilite în anul 2012 pentru liberalizarea gazelor au fost alese în mod arbitrar, fiind, de fapt, o aliniere la preţurile de import, care erau oricum mai mari decât media europeană. Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut României liberalizarea preţurilor la gaze încă din timpul Guvernului Boc, însă autorităţile române au fost acelea care au ales modul în care se face această dereglementare. Dacă în cazul electricităţii, liberalizarea înseamnă creşterea etapizată, până la nivelul de 100%, a ponderii energiei electrice achiziţionate de pe bursă, în cazul gazelor sunt prevăzute doar creşteri de preţ.
Cum arată calendarele de liberalizare
 
Pentru companii fusese stabilită în calendarul de liberalizare luna octombrie 2014 drept termen final pentru atingerea nivelului maxim de 119 lei/MWh, dar scrisorile de intenţie agreate cu FMI prevedeau expres posibilitatea de prelungire cu un an a perioadei, până în 2015. Între timp, Guvernul a constatat că preţul actual, de 89 de lei/MWh, se află la acelaşi nivel cu cel de pe bursele europene, aşa că a hotărât îngheţarea nivelului.
 

Pentru populaţie, nivelul de 119 lei/MWh este programat să fie atins în 2018, dar, în ritmul actual, nivelul de 89 de lei/MWh, la care se tranzacţionează gazele pe pieţele europene, va fi atins la finele anului 2016 - începutul lui 2017, cu doi ani mai devreme decât se prevede. Nu se cunoaşte ce se va întâmpla cu preţul „liberalizat“ iarna, atunci când cotaţiile cresc la nivel european, sau în cazul unei crize a gazelor din cauza conflictului din Ucraina.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro