Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:34:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Contractele dubioase încheiate de Poşta Română au ajuns la DNA


8 decembrie 2012

Autoritatea de Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a transmis DNA, la cererea instituţiei, date privind existenţa unor nereguli în cazul a trei contracte încheiate de Poşta Română în intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, în valoare totală de circa 40 milioane lei, două fără licitaţie, informează Mediafax.

Controlul a fost iniţiat în luna august şi finalizat la 6 decembrie, procedura de supraveghere fiind efectuată la cererea Direcţiei Naţionale de Anticorupţie (DNA), a anunţat Mircea Fechet, vicepreşedinte ANRMAP.

 

Vicepreşedintele ANRMAP a arătat că primul contract verificat, în valoare de 9,7 milioane lei, avea ca obiect repararea şi întreţinerea maşinilor de aplicare şi ştampilare a timbrelelor pe plic. Poşta Română nu a detaliat modul în care a fost calculat preţul estimat, iar contractul a fost atribuit fără licitaţie, respectiv prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pe motiv că o singură firmă poate asigura aceste servicii.

În 2010, Curtea de Conturi a semnalat. în urma unui audit, atribuirea greşită a acestui contract, iar Poşta Română l-a reziliat, dar în 2011, cu puţin înainte de expirarea de drept a înţelegerii.

Al doilea contract verificat de ANRMAP, în valoare de 28,5 milioane lei, avea ca obiect furnizarea unor aplicaţii informatice, licenţe, calculatoare şi maşini de francat şi ştampilat, nici în acest caz nefiind însă explicat modul de calcul al preţului estimat şi nefiind organizată o licitaţie, cu acelaşi argument al furnizorului unic. ANRMAP arată că preţul a reprezentat o propunere a firmei cu drept de exclusivitate, Promotional Interservice.

 

Al treilea contract verificat de ANRMAP, cu o valoare de 1,3 milioane lei, viza întreţinerea şi repararea consumabilelor. În acest caz a fost organizată o licitaţie şi s-au prezentat doi ofertanţi, dar unu dintre ei a fost eliminat pe motiv că oferta era neconformă, iar câştigătorul, din nou firma Promotional Interservice, nu a mai semnat în final contractul cu Poşta Română.

 

În luna iulie, agenţia Mediafax a anunţat că Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli descoperite în activitatea Poştei Române din perioada 2009-2011, legate de încălcarea de către fosta conducere a companiei a normativelor legale de cheltuieli, cu posibile fapte penale asociate cu infracţiunea de abuz în serviciu.

 

Neregulile au fost identificate de către inspectorii Corpului de Control al premierului, care au calculat pentru intervalul 2009-2011 o pierdere totală de peste 485 milioane lei la nivelul companiei Poşta Română, au declarat atunci surse oficiale.

 

Corpul de control al primului-ministru a finalizat acţiunea de control la Poşta Română, iar raportul redactat arată că, în anii 2009, 2010 şi 2011, conducerea Poştei, respectiv Consiliul de Administraţie şi conducerea operativă, a pus în executare bugetele de venituri şi cheltuieli cu încălcarea hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, şi prin încălcarea dispoziţiilor imperative ale actelor normative (hotărâri de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

 

Încălcarea dispoziţiilor imperative ale actelor normative care au aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli ale CN Poşta Română, aferente anilor 2009, 2010 şi 2011, s-a realizat prin depăşirea limitelor maximale ale cheltuielilor totale aprobate şi fără a se respecta prevederea legală ca nivelul cheltuielilor să fie proporţional cu veniturile efectiv realizate, este concluzia inspectorilor.

 

Premierul Victor Ponta a anunţat, în luna mai, că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia de la Poşta Română, aflată în pericol de insolvenţă, spunând că fosta conducere a companiei, cu asistenţa juridică a unui avocat "cunoscut colegilor din PNL", a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanţelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, şi înregistrează datorii de 110 milioane lei către ANAF.

 

Şeful Guvernului a precizat că acţiunile de control vor începe joi şi vor fi derulate împreună cu inspectorii ministerelor de Interne şi Finanţelor

 

Avocatul Valeriu Stoica (membru PDL) a transmis atunci că şeful Guvernului face confuzie între "sancţionarea contravenţională" a Poştei de către Consiliul Concurenţei şi "cererea de suspendare a executării" deciziei, precizând că nu a reprezentat compania "în cadrul investigaţiei de concurenţă".

 

Tot în luna mai, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a declarat că Poşta Română a înregistrat în ultimii trei ani pierderi de aproape 500 milioane lei, pentru că "a fost furată mult şi sistematic" de protejaţii cuplului Boc-Anastase.

 

"Cuplul Boc-Anastase mai avea puţin şi băga Poşta Română în faliment, o societate cu peste 35.000 de angajaţi şi o vechime de 120 de ani. În intervalul 2008-2010, Poşta a acumulat pierderi de 485 milioane de lei, la care se adaugă o amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, de peste 100 milioane de lei, plus o serie de obligaţii de plată către diverşi furnizori şi bugete ale statului de peste 400 milioane de lei", a spus Nica.

 

El a adăugat că, fără măsurile de restructurare care vor fi aplicate în perioada următoare, Poşta Română ar fi intrat în faliment începând cu 13 iunie.

 

"Fostul director general al Poştei Daniel Neagoe a fost unul dintre protejaţii Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat «contractele-cadou» atribuite fără licitaţie de fostul director general al Poştei societăţii Mefisto Com SRL din oraşul său de baştină, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul construcţiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe", a spus Nica.

 

Ministrul a spus că ultima plată către Mefisto Com SRL s-a făcut în aprilie, la finalul mandatului fostului şef al Poştei Române.

 

Un alt contract "păgubos" pentru Poştă a fost cel încheiat cu Alfa Medical Service, al cărui obiect a fost, potrivit lui Nica, "furnizarea de servicii medicale cu dedicaţie şi, multă vreme, inexistente".

 

"În perioada septembrie-decembrie 2010 au fost plătiţi 1.392.893 lei fără ca dosarele angajaţilor să fie cerute timp de un an de la societatea care a prestat anterior aceste servicii medicale. Raportul Curţii de Conturi arată clar că s-au plătit servicii fără contraprestaţie. Valoarea totală a contractului a fost de şase milioane de euro. Contractul a fost atribuit prin procedură de negociere fără publicare, deci fără licitaţie, şi cu încălcarea OG 34/2006", a spus Nica.

 

Ministrul s-a referit şi la două contracte derulate de Poşta Română cu Terradox şi Promotional Interservice, firme cu aceiaşi asociaţi.

 

"Şase milioane de euro a costat aplicaţia software METER-NET şi nişte echipamente de francat, achiziţionate în 2011 de la Promotional Interservice, în condiţiile în care un serviciu similar era deja dezvoltat prin forţe proprii de Poşta Română, la costuri mult mai mici. Mentenanţa echipamentelor a costat 1,26 milioane de euro pentru doar cinci luni, bani încasaţi de cele două firme, în condiţiile în care acest fapt nu s-a justificat tot timpul", a arătat Nica.

 

El a mai spus că achiziţionarea aplicaţiei software METER-NET s-a realizat prin negociere, fără publicarea unui anunţ de participare, pentru că aplicaţia software a fost considerată ca fiind singura compatibilă cu echipamentele deţinute deja de operator.

Potrivit datelor prezentate de Nica, obligaţiile de plată cu risc mare ale operatorului poştal însumează 394,7 milioane de lei, din care amenda Consiliului Concurenţei - 103,37 milioane de lei, datoria la bugetul de stat (ANAF) - 97,74 milioane de lei, servicii financiare - 144 milioane de lei, obligaţii curente (salarii pentru aprilie) - 19,6 milioane de lei şi linii de credit datorate băncilor - 30 milioane de lei.

 

"De asemenea, obligaţiile de plată către furnizori însumează 82,53 milioane de lei, din care G4S- 49,88 milioane de lei, Grupul Industrial Român - 4,4 milioane de lei, IBM - 4,1 milioane de lei, G4S - 2,8 milioane de lei, Blue Air - 1,8 milioane de lei şi Rompetrol - 1,7 milioane de lei. Pe partea de venituri, Poşta Română încasează lunar circa 105 milioane de lei", a spus ministrul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat atunci că nu a avut "niciun fel de amestec" privind atribuirea mandatului fostului director general al Poştei Române Dan Neagoe şi că, dacă ministrul Dan Nica va continua "atacurile mincioase", îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în justiţie.

 

Anastase a spus că nu există niciun contract între mama sa şi Poşta Română.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.000 de oficii poştale.

Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

 

 

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro