Luni, 15 aprilie 2024 - 9:36:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statisticile spun că v-aţi îmbogăţit în luna august


5 septembrie 2012

salariuCâştigul salarial mediu net a crescut în iulie, faţă de lună anterioară, cu 0,3% (4 lei), la 1.556 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare (3.811 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (858 lei).

"În luna iulie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost uşor mai mare faţă de luna iunie 2012 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natura ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte) ", se arăta într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri au fost raportate în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport (14,6%) şi asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (10%-11%).

Scăderile câştigului salarial mediu faţă de lună precedentă au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna iulie 2012 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice.

Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în telecomunicaţii şi fabricarea produselor din tutun - 17,9%, respectiv 15,6%.

În învăţământ indicatorul a scăzut cu 3,5%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plată cu ora a cadrelor didactice şi a încheierii contractelor pe perioadă determinată, consecinţă a începerii vacanţei şcolare.

În sănătate şi asistenta socială salariile s-au redus cu 0,4%, iar în administraţia publică au urcat cu 0,6%.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,8%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,7%.

INS notează că indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2012 faţă de lună precedentă, calculat că raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,7%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,2%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iunie 2012.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro