Joi, 28 martie 2024 - 7:33:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un român a inventat maşina de făcut bani


20 noiembrie 2013

Un cercetător român pe probleme de securitate IT, Adrian Furtună, a inventat o maşină de făcut bani care a trezit interesul jurnaliştilor britanici. Jurnaliştii de la BBC News prezintă pe larg invenţia specialistului român, care lucrează ca analist la o importantă firmă de consultanţă din Bucureşti.

Maşina de făcut bani construită de român exploatează procedura de rotunjire la schimburile valutare în favoarea clienţilor băncii, potrivit site-ului HD Satelit.

Dacă este setat să ruleze la viteza maximă, dispozitivul ar putea genera aproape 70 de euro pe zi, prin efectuarea de mii de tranzacţii mici. Într-un an ar scoate peste 25.000 de euro fără să încalce vreo lege.

Dispozitivul a fost creat de specialistul român în securitate informatică, care a observat ce se întâmplă atunci când se schimbă anumite sume de bani, din leul românesc în euro.

Aceste tranzacţii sunt rotunjite în favoarea clientului, astfel încât se obţine o sumă mai mare bani decât a fost iniţial tranzacţionată.

"Trucul este că utilizatorii pot alege sumele pe care doresc să le schimbe, astfel încât rotunjirea se va face întotdeauna în favoarea lor", a declarat Furtună pentru BBC.

Sumele tranzacţionate sunt foarte mici, de 0.005 de euro, încât mii de tranzacţii pot genera o sumă semnificativă de bani.

Adrian Furtună este pregătit să testeze dacă sistemele de tranzacţionare online ale băncilor sunt vulnerabile la exploatarea pe scară largă a acestui sistem de rotunjire.

Maşinăria sa a fost proiectată pentru a verifica respectiva gaură de securitate, deoarece multe banci folosesc dispozitive de autentificare pentru a securiza tranzacţiile online.

Maşina de făcut bani ar putea realiza 14.400 de tranzactii pe zi, ceea ce înseamnă că ar putea aduce unui hacker câştiguri de aproximativ 68 de euro pe zi, dacă este lăsată să funcţioneze încontinuu.

Cercetatorul român a declarat că sistemele online de la cel puţin cinci bănci din România ar putea fi vulnerabile la atacul unei astfel de maşini de făcut bani. Şi alte bănci din alte ţări ar putea fi de asemenea afectate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro