Joi, 28 martie 2024 - 1:55:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Măsuri în favoarea agricultorilor afectaţi de secetă


29 iulie 2012

secetaIMM-urile din agricultură vor primi despăgubiri de 80% din recolta pierdută în acest an. Producătorii individuali vor primi ajutoare de câte 7.500 euro. Subvenţiile pe suprafaţă vor fi plătite parţial în avans.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR) a dispus luarea unor măsuri pe termen scurt pentru combaterea efectelor secetei la nivel naţional. După ce secetă excesivă a distrus aproape jumătate din culturile agricole din judeţ, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) a întocmit o evidenţă a culturilor afectate pe care Prefectura o va înainta către MADR în vederea găsirii unor soluţii de despăgubire. Printre măsurile pe termen scurt propuse de MADR se numără şi emiterea unei Hotărâri de Guvern prin care este urmărită acordarea de compensaţii. Acestea vor fi oferite pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) a căror producţie a fost afectată în proporţie de cel puţin 30%. Veniturile acestor IMM-uri vor fi compensate cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an din cauza secetei, baza de calcul fiind reprezentată de recoltă de anul trecut. De cealaltă parte, fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, vor beneficia de aşa numita măsură „minimis", care vizează acordarea unui spijin de 7.500 euro/beneficiar. Tot aceştia urmează să primească plăţi în avans din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Comisia Europeană dându-şi deja acceptul. Concret, începând cu 16 octombrie, fermierii afectaţi de secetă ar urma să primească circa 55 euro/ha, adică aproximativ jumătate din sprijinul european pe suprafaţa aferent plăţilor pentru anul în curs.

Tot APIA mai oferă o mână de ajutor fermierilor afectaţi de secetă prin eliberarea adeverinţelor necesare contractării unor credite pentru sumele aferente anului 2012. Reprezentaţii MADR au precizat că aceste credite vor putea fi utilizate pentru campania de însămânţări din acest an. În acest sens au fost încheiate convenţii cu băncile BRD Group Societe generale, CEC Bank, Banca UniCredit Tiriac Bank SA, Banca Carpatică, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank şi Bancpost SĂ. Aceste convenţii au fost deja transmise la APIA.

A patra măsură a MADR constă în emiterea unui ordin prin care Agenţia Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va trebui să practice un tarif mai mic faţă de Federaţiile de Organizaţii de Utilizatori de Apă pentru Irigaţii. De această măsură vor beneficia două astfel de federaţii unde îşi desfăşoară activitatea doi mari producători agricoli din judeţ, Vasile Lungu la Trifeşti şi Aurel Placinshi la Lunca. „Nu am făcut încă un calcul pentru a vedea cât vor trebui să plătească, deoarece sumele diferă de la caz la caz. Depinde foarte de mult de câtă energie consuma utilizatorii sistemelor de irigaţii şi de preţul pe care îl plăteau până acum. Din ce am înţeles eu, ordinul va duce la scăderea tarifului pe 1.000 mc apă cu circa 20%", a precizat Ion Neagu, directorul filialei Iaşi a ANIF.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro