Modificările legislative cunoscute sub numele de „revoluţia fiscală”, ce presupun trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, au fost adoptate miercuri după-amiază de Guvernul Tudose.
În paralel, câteva sute de oameni au protestat în faţa Guvernului.
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa le-a cerut membrilor săi şi către toţi cetăţenii să se alăture manifestaţiei de azi. Şi Blocul Naţional Sindical a făcut un apel similar.
”Vă spun părerea mea despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu e vorba despre trecerea contribuţiilor la angajat. Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor. Luăm măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul, ca să avem nişte bani să investim în educaţie şi sănătate. S-au inflamat nişte multinaţionale”, a precizat premierul.
Mihai Tudose a mai spus că unele bănci au dat liber unor angajaţi pentru a participa la protestul din faţa Guvernului. ”Sunteţi pe calea cea bună, domnule ministru Mişa, dacă aţi enervat băncile. Poate de acum încolo vor plăti impozit”, a declarat premierul Tudose.
Guvernul a aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă anumite modificări la Codul Fiscal, care vor duce la transferul contribuţiilor în sarcina angajaţilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar şi impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.
Guvernul a aprobat şi ordonanţele privind creşterea pensiei sociale la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum şi cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%.