Marţi, 19 martie 2024 - 6:11:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băncile lovesc IMM-urile cu probleme


15 august 2013

Băncile s-au transformat  în câini de pază ai activităţii IMM-urilor. Mai exact, dacă indicatorii financiari ai companiei se deteriorează din cauza crizei, în funcţie de tipul de contract pe care îl au semnat cu IMM-ul în cauză, banca poate solicita rambursarea în avans a creditului, diminuarea sau suspendarea liniei de finanţare pentru capitalul de lucru.


„Solicitarea rambursării în avans a unui credit este o măsură drastică şi se aplică doar în cazuri de încălcare flagrantă a unor condiţii contractuale extrem de importante“, spune Monica Udrescu, director executiv al diviziei de IMM şi Retail la Raiffeisen Bank.

Reprezentanţii BRD sunt şi mai clari: „Evenimentele care determină o cerere imperativă din partea băncii pentru rambursarea în avans a unui credit sunt întotdeauna foarte clar stabilite în contractele de credit“, precizând însă că orice bancă încearcă să găsească soluţiile optime pentru a ajuta clientul să ramburseze creditul.

Pe lângă cazurile extreme când băncile solicită rambursarea anticipată a creditelor (pe care însă reprezentanţii băncilor le trec în general sub tăcere, deşi sunt stipulate în contract), mediul de afaceri românesc se confruntă şi cu problema diminuării liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, a liniilor revolving care se reînnoiesc în fiecare an. Din cauza scăderii valorii de piaţă a garanţiilor (în mare parte imobiliare), a declinului cifrei de afaceri sau a profitului şi a creşterii gradului de îndatorare, mai mult de jumătate din segmentul IMM s-a confruntat cu o diminuare masivă a liniilor de credit.

Băncile solicită rambursarea anticipată a creditelor şi în următoarele situaţii:

  • Dacă s-a declanşat procedura de faliment/reorganizare judiciară/ insolvenţă, dacă firma îşi modifică  obiectul de activitate etc.
  • Restanţele de durată la credite sau în relaţia cu terţi, furnizarea către bancă a unor informaţii sau declaraţii incorecte sau false pot duce la cererea rambursării creditului.
  • Liniile de credit anuale pot fi prelungite doar dacă se menţin condiţiile iniţiale. Linia poate fi prelungită şi în condiţiile unei diminuări a dimensiunii afacerii, dar cu ajustarea limitei de credit sau cu aplicarea unor penalizări.
  • Conversia liniei de finanţare pentru capital de lucru (parţial sau integral) în credit cu rate pe durată negociată.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro