În primii doi ani din exerciţiul financiar 2014-2020, autorităţile au lansat apeluri de proiecte pentru doar 464 milioane de euro din fondurile în valoare totală de 23 miliarde euro puse la dispoziţie României de Uniunea Europeană.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene, din programele operaţionale pentru perioada 2014-2020, autorităţile au solicitat proiecte pentru 30% din cele 1,3 miliarde euro alocate Programului Operaţional Competitivitate şi pentru 10% din cele 553 milioane euro alocate pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă. Ca urmare, suma totală pentru care s-au depus proiecte în primii doi ani din exerciţiul financiar curent al UE se ridică la 464 milioane euro.
În 2015, autorităţile nu au reuşit să lanseze niciun apel de proiecte pentru marile programe, respectiv cele pentru Infrastructură, Dezvoltare Regională sau Capital Uman. În ciuda acestui fapt, guvernanţii îşi propun ca în 2016 să lanseze aproape în totalitate primele două programe, care cumulează 16 miliarde din totalul fondurilor europene.
“Perioada 2014-2015 a concentrat acţiuni şi demersuri atât în cadrul procesului de închidere a perioadei de programare 2007 - 2013, cât si pentru demararea implementrii programelor 2014-2020. În această perioadă toate autorităţile care fac parte din sistemul de management şi control al Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020 au participat la crearea noului cadru legal pentru funcţionarea sistemului de management şi control, precum şi Ia stabilirea cadrului procedural care să permită simplificarea şi flexibilizarea implementării, inclusiv în ceea ce priveşte fluxurile financiare”, susţine Ministerul Fondurilor Europene.
Singurul caz în care au fost făcute plăţi în această perioadă a fost Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, unde s-au achitat către furnizori 32 milioane lei pentru anul 2014 şi 492 milioane lei pentru anul 2015. Pentru anul 2016, ministerul estimează că plăţile vor fi la nivelul creditelor bugetare, respectiv 280 milioane lei.
Guvernul a invitat în această lună, după o întârziere de peste patru luni, solicitanţii de fonduri europene să testeze, sistemul online de depunere a proiectelor pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Invitaţia vine după ce premierul Cioloş a cerut urgentarea deschiderii acestei platforme online.
Aplicaţia MySMIS2014 a fost dezvoltată de Ministerul Fondurilor Europene şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi va permite firmelor care vor fonduri europene să depună şi să gestioneze proiectele, în relaţia cu autorităţile, exclusiv utilizând mediul online.
Promisă a fi funcţională încă de la 1 noiembrie anul trecut, aplicaţia a fost retestată de actuala conducere a Ministerului Fondurilor Europene, care dădea ca sigură implementarea platformei în luna ianuarie.