Vineri, 3 februarie 2023 - 3:54:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


INCREDIBIL /Scad tarifele la telefonia mobilă şi fixă


31 ianuarie 2012

telANCOM a anunţat că va reduce în acest an, la 1 martie şi 1 septembrie, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie mobilă şi fixă cu peste 30%, decizie care ar putea avea ca efect scăderea costurilor plătite de clienţi pentru convorbirile în afară reţelelor.


Iniţial, autoritatea de reglementare în telecom a anunţat, la începutul lunii noiembrie 2011, că reducerea tarifelor de interconectare va avea loc de la 1 ianuarie, dacă nu sunt comentarii şi observaţii, în termen de o lună de la data notificării, de la Comisia Europeană, organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (BEREC) şi celelalte autorităţi de reglementare din domeniul telecom.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbiri în afară reţelei.

În urma finalizării consultării europene, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a finalizat şi comunicat tuturor furnizorilor de telefonie fixă şi mobila din România noile tarife maxime pe care aceştia le pot percepe pentru terminarea apelurilor telefonice în propriile reţele. Tarifele maxime vor scădea pe parcursul acestui an cu peste 30%, în două etape. Astfel, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone vor practică, începând cu 1 martie, un tarif maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă de 0,0405 euro/minut.

A doua etapă de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă va avea loc la 1 septembrie, dată de la care se va practica un tarif maxim de 0,0307 euro/minut.

Pe segmentul telefoniei fixe, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie fixă care vor fi practicate de cei 51 de operatori vor scădea cu 15% la 1 martie, de la 0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut, şi cu 18% la 1 iulie, la 0,67 eurocenţi/minut, rezultând o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie fixă.

Tarifele de interconectare practicate de furnizorii de telefonie fixă nu mai sunt diferenţiate în funcţie de intervale orare. Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculaţie a costurilor evitate asociate furnizării serviciilor de terminare.

Piaţa telecom totaliza, după prima jumătate a anului 2011, aproximativ 1,7 miliarde de euro (7,3 miliarde de lei).
Sumele din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă au atins 200 milioane de euro (850 milioane de lei), reprezentând 11,7% din valoarea pieţei telecom.
La telefonia fixă, încasările şi cheltuielile din aceste servicii au fost 50 milioane de euro (200 milioane de lei), reprezentând 2,7% din valoarea pieţei de comunicaţii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook

Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 februarie 2023
Autentificare
stiriactuale.ro