Marţi, 19 martie 2024 - 11:47:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


UE interzice comerţul cu lemn tăiat ilegal


2 martie 2013

Începând din această duminică, o nouă lege europeană va interzice comercializarea pe piaţa Uniunii Europene (UE) a lemnului obţinut prin tăierea ilegală a copacilor. Obiectivul vizat de această lege este combaterea despăduririi şi a schimbării climatice, a anunţat Comisia Europeană (CE), transmite AFP.

Legea, care prevede şi sancţiuni în caz de nerespectare, le impune operatorilor care aduc pentru prima dată pe piaţa europeană lemn sau produse derivate ca mobila, lemnul pentru încălzit sau hârtia, să se asigure de legalitatea produselor pe care le comercializează.

Comercianţii care cumpără sau vând lemn deja existent pe piaţă trebuie de asemenea să-i consemneze pe furnizorii şi clienţii lor într-un registru, pentru a asigura trasabilitatea produselor.

 

Exploatarea ilegală a pădurilor “are un impact grav asupra economiei, mediului şi societăţii, merge împreună cu despădurirea şi schimbarea climatică, poate submina eforturile operatorilor legitimi de pe această piaţă şi le poate pune în pericol subzistenţa şi poate fi asociată cu ciocniri legate de exploatarea terenurilor şi resurselor”, avertizează într-un comunicat Comisia Europeană.

Potrivit legii, statelor membre le revine sarcina de a-i sancţiona pe contravenienţi. Aceste sancţiuni pot merge de la amenzi proporţionale cu amploarea pagubelor produse mediului şi confiscarea lemnului şi a produselor derivate până la suspendarea autorizaţiei de a exercita o activitate comercială.

 

Sursa: Agerpres


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro