Joi, 28 martie 2024 - 1:35:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Soros: UE se prăbuşeşte la fel ca URSS, globalizarea a dus la inegalitate


3 ianuarie 2017

Omul de afaceri George Soros a publicat o analiză a situaţiei economice şi politice mondiale, în contextul schimbării de putere de la Casă Albă şi a recentelor evenimente din Europa şi din alte zone.

"Cu o creştere economică modestă şi o criză a migraţiei scăpată de sub control, UE este pe punctul de a se prăbuşi şi se pregăteşte pentru o experienţă similară celei din URSS de la începutul anilor 1990. Cei care cred că UE trebuie să fie salvată pentru a fi apoi reinventată trebuie să facă totul pentru asta", a afirmat Soros pe site-ul project-syndicate.org, conform Cotidianul.ro.

"Am fost un susţinător al Uniunii Europene încă de la începuturi", a spus miliardarul. Acesta a prezentat apoi punctele slabe ale Uniunii

"Însă ceva s-a întâmplat. După criza din 2008, asocierea voluntară a statelor s-a transformat într-o relaţie între creditori şi debitori, unde cei din urma nu au reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile, iar creditorii au stabilit condiţii cărora îndatoraţii au fost obligaţi să li se supună. Această relaţie nu este nici voluntară şi nici una egală. Germania a devenit hegemonul economic al Europei, dar nu a reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile la care sunt supuşi de regulă hegemonii – să privească dincolo de interesele individuale înguste, către intersele oamenilor care depind de puterea hegemonică. Să comparăm comportamentul SUA după Al Doilea Război Mondial şi cel al Germaniei după 2008: SUA au lansat planul Marshall, care a dus la dezvoltarea UE; Germania a impus un program de austeritate care a servit doar interesele sale înguste", a menţionat omul de afaceri.

El a făcut referire şi la efectele globalizării.

"Globalizarea a avut ample consecinţe economice şi politice. A adus convergenţă între ţările bogate şi cele sărace, însă a dus la inegalitate atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace. În ţările bogate, marile beneficii au fost acumulate de doar 1% din populaţie. Lipsa politicilor redistributive este principala sursă a dezamăgirii pe care o exploatează duşmanii democraţiei", spune Soros.

Acesta a avertizat: "Cu mult înainte ca Donald Trump să fie ales preşedinte le-am trimis prietenilor o felicitare de sărbători în care le spuneam: vremurile acestea sunt altfel, vă doresc tot binele într-o lume agitată".

Analiza integrală făcută de George Soros, în project-syndicate.org


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro