Joi, 25 aprilie 2024 - 6:31:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Criza loveşte în turismul Greciei


20 mai 2012

Turism_GreciaGrevele, revoltele şi incertitudinea politică din Grecia au lovit puternic sectorul turismului, principalul motor de creştere al economiei elene. George Drakopolous, directorul general al Asociaţiei elene de turism, a declarat pentru CNBC că în perioada ianuarie-aprilie 2012, s-a înregistrat un declin de 3,5% în sosirile turiştilor străini în comparaţie cu 2011, când se înregistrase o creştere puternică de 10%.


Conform cifrelor Asociaţiei elene de turism, acest sector a reprezentat aproximativ 16,5% din produsul intern brut din 2011, contribuind cu 10,5 miliarde de euro în venituri. Aproape 760.000 de locuri de muncă depind de industria turismului, în mod direct.
Conform statisticilor de la Bank of Greece, veniturile obţinute de la turiştii germani în februarie 2012 au scăzut la 10,3 milioane de euro de la 26,7 milioane de euro cu un an în urmă. Per ansamblu, veniturile din turism combinate pentru lunile ianuarie şi februarie au scăzut cu 44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În mod evident, turismul grecesc a avut un start dezamăgitor în 2012, dar reprezentanţii din industrie spun că este dificil de prezis declinul general în rezervările pentru 2012.

Germanii ocolesc Grecia

Hotelierii au raportat un declin în rezervările făcute de turiştii europeni, în special cei din Germania şi Marea Britanie.
Germanii au ocolit în mare parte vacanţele în Grecia din cauza numărului tot mai mare de revolte de anul trecut. De partea cealaltă, grecii dau vina pe Germania pentru măsurile de austeritate dure luate pentru aprobarea celor două pachete de salvare.
Rapoartele recente arată că violentele asupra turiştilor germani i-a făcut pe aceştia să ocolească Grecia. Un pensionar olandez a fost confundat cu un german şi atacat de doi greci în reşedinţa sa din Grecia, în timp ce casa unui oficial german a fost vandalizată, iar maşina soţiei sale a fost incendiată.
Pe de altă parte, s-a înregistrat o creştere semnificativă din partea turiştilor ruşi, turci, israelieni dar şi din partea celorlalţi vecini din Balcani. În plus, unele regiuni turistice din Grecia, precum Dodecanes şi Insula Kos, rămân încă la fel de atrăgătoare ca şi înaintea crizei.
În 2011, 65% din totalul turiştilor din Grecia au venit din interiorul UE, turiştii germani înregistrând cel mai mare grup turistic din ţară (13,5%), urmat de britanici (10,7%).
Dar, cu toate că turiştii încă mai vin în Grecia, proprietarul unui magazin de bijuterii din Atena a declarat că turiştii cheltuiesc mult mai puţini bani. Dacă înainte de criză cheltuiau sute de euro pe o bijuterie, acum nu mai cumpăra decât un suvenir de 10 euro, insuficient pentru a face profit.

Va ieşi Grecia din zona euro?

"Acum mai mult decât oricând, Atena are nevoie de Turism. De aceea, turiştii vor beneficia de preţuri mai bune la hoteluri, restaurante, excursii şi cumpărături", spun oficialii greci.
Pe de altă parte, companiile de turism, precum TUI, Thomas Cook şi Kuoni spun că se pregătesc pentru o ieşire a Greciei din zona euro. Un reprezentant al Thomas Cook a declarat că Grecia continua să rămână o destinaţie importantă pentru noi şi de mare valoare pentru turişti.
"Lucrăm cu furnizorii noştri şi monitorizăm îndeaproape evoluţia situaţiei din Atena. Cei mai mulţi dintre turiştii noştri se afla pe insulele ţării, fără să fie deranjaţi de turbulenţele din Atena".
Reprezentanţii Kuoni spun că au discutat cu partenerii greci pentru a-şi adapta contractele în cazul unei devolarizari a monedei dacă Grecia va ieşi din zona euro.
"Efectul unui astfel de eveniment pentru industria de turism este greu de prezis. Efectul pe termen scurt ar fi negativ, în timp ce pe termen mediu şi lung o revenire la drahma ar putea avea efecte pozitive pentru sectorul turismului grecesc", potrivit reprezentanţilor companiei turistice Kuoni.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro