Miercuri, 15 iulie 2020 - 3:28:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Livezile cu mere ale României, readuse la viaţă de investitori


27 februarie 2015

Livezile din judeţul Vâlcea redevin celebre, la aproape 20 de ani după ce au fost abandonate. În comuna vâlceană Copăceni, şase investitori au început o afacere cu mere: au adus puieţi din Belgia, iar acum exportă fructele tot acolo. Şi-au propus ca în viitor să deschidă şi o fabrică de conserve, relatează Digi24.ro.

„În momentul în care merele noastre au ajuns în Belgia, beneficiarul a zis: „dom`le nu se poate aşa ceva, le-aţi făcut ceva, nu se poate să aveţi o aşa culoare”. Le-au făcut analize şi au rămas surprinşi că nu le făcusem nimic”, a povestit Nicolae Vasile, administratorul unei firme investitoare.

Merele cultivate la Copăceni au o piaţă din ce în ce mai mare de desfacere în Belgia. Înainte de 1990, zona era cunoscută pentru livezile sale, însă terenurile au fost retrocedate, iar plantaţiile au fost abandonate.

Acum câţiva ani, şase investitori şi-au unit puterile şi au reluat tradiţia cultivării merilor. Plantaţia de la Copăceni este în al treilea an de producţie şi dă între 60 şi 70 de tone la hectar. „Putem să spunem că cel puţin 95 % este calitatea întâi”, a explicat Vasile.

20 de localnici sunt angajaţi permanent, iar în perioada recoltei aici lucrează şi 70 de zilieri. „Avem locuri de muncă, venim, ne cheamă la muncă, ar fi bine să se deschidă şi mai multe”, a povestit un localnic.

Investitorii au făcut şi un depozit cu capacitate de 500 de tone de fructe, dotat cu o linie de sortare. „Investiţia totală a fost de 500.000 de euro. Numai instalaţia de sortat a costat 65.000 de euro”, a spus Ionuţ Vasile, unul dintre investitori.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(76 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 14 iulie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro