Marţi, 19 martie 2024 - 1:30:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Începe construcţia conductei de gaze Iaşi-Ungheni


12 august 2013

Contractul privind construcţia conductei de gaze care va conecta România şi Republica Moldova pe direcţia Iaşi – Ungheni a fost semnat la finalul săptămânii trecute, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Proiectul face parte din cadrul Programului Operaţional Comun “România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013” şi va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Proiectul are o durată de implementare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Bugetul total al proiectului este de 26,4 milioane de euro, din care 7 milioane de euro, adică 26,42%, reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Comun “România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”, finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara, în iulie, după o întâlnire cu vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, că dorinţa guvernelor României şi Republicii Moldova este ca lucrările la gazoductul Iaşi – Ungheni să fie gata până la sfârşitul anului.

Potrivit acestuia, gazoductul va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova.

La rândul său, vice prim-ministrul, ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, a subliniat că mai este necesară construirea unui gazoduct intern în Republica Moldova, care să facă legătura între Ungheni şi Chişinău. “Trebuie să mai construim un gazoduct intern între Ungheni şi Chişinău. În ceea ce priveşte preţul gazelor, la ora actuală achiziţionăm un metru cub de gaze din Ucraina cu 500 de dolari. Sperăm ca preţul de piaţă pentru gazele provenite din România să fie atractiv”, a spus Valeriu Lazăr


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro