Vineri, 3 februarie 2023 - 12:22:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Reactorul 1 de la Cernavodă se opreşte începând de vineri pentru 50 de zile


5 mai 2016

Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă se opreşte începând de vineri, 6 mai, timp de 50 de zile, mai mult faţă de durata obişnuită a unor astfel de opriri, de aproximativ 30 de zile, pentru lucrări de mentenanţă şi inspecţii, a anunţat miercuri administratorul centralei, compania Nuclearelectrica, care asigură circa 20% din producţia de energie a ţării.

În martie, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat, pentru News.ro, că decizia a fost luată pe baza unor analize care au arătat că lucrările efectuate în perioada opririi prelungite au ca efect îmbunătăţirea eficienţei ciclului termic, ceea ce duce la creşterea producţiei cu 1,5-2% faţă de nivelul estimat în lipsa lucrărilor.

„Oprirea planificată a Unităţii 1 a CNE Cernavodă din acest an va avea o durată de aproximativ 50 de zile faţă de durată normală a oprilor planificate, de aproximativ 30 de zile. Prelungirea duratei opririi planificate a Unităţii 1 implică realizarea  unor lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi”, se arată în comunicatul companiei.

Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură dată pe toată durată iniţială de viaţă de 30 de ani a unei unităţi nucleare, în funcţie de analiza datelor tehnice.

Cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă sunt oprite alternativ, fiecare la doi ani pentru realizarea programului de oprire planificată.

Oprirea planificată presupune executarea unor lucrări de mentenanţă preventivă şi corectivă, realizarea programului de inspecţii obligatorii, a celui de testare obligatorie conform cerinţelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) - care se poate realiza numai cu centrala oprită - şi a programului de implementare a unor modificări de proiect pe anumite sisteme şi echipamente.

Nuclearelectrica asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate a României, prin cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă.

Societatea are o valoare de piaţă de 1,5 miliarde lei (334 milioane euro), la ultimul preţ de închidere de la Bursa de Valori Bucureşti, de 4,93 lei/acţiune. Statul român deţine circa 82% din acţiunile companiei, prin ministerul Energiei.

Anul trecut, Nuclearelectrica a realizat un profit net de 149,8 milioane lei (33,6 milioane euro), în creştere cu 13% faţă de nivelul din 2014.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook

Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 februarie 2023
Autentificare
stiriactuale.ro