Joi, 1 decembrie 2022 - 9:39:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Impozit pe piscină şi casele... moştenite!


16 septembrie 2012

Impozit-CasaStatul va impozita şi piscinele construite pe proprietăţile individuale, la fel cum se taxează clădirile sau terenurile, Finanţele fiind decise să elimine cât mai multe din excepţiile privind impozitul pe proprietate, pe venit şi pe profit, afirmă Liviu Voinea, secretar de stat în Finanţe.

„La reforma proprietăţii ne interesează în primul rând să reducem excepţiile, de fapt şi la impozitarea proprietăţilor, şi la venituri şi profit, şi la TVA. Începem cu proprietatea şi vedem pe urmă “, a declarat Voinea. El este de părere că baza de impozitare ar trebui extinsă, iar excepţiile anulate. Un exemplu oferit de secretarul de stat au fost casele moştenite, care nu sunt tratate în prezent ca o a doua locuinţă. Cazul acestora ar putea fi reconsiderat, iar casele ar putea fi incluse în taxarea pentru proprietăţi multiple, într-un termen de 6 luni - 1 an de la succesiune, a afirmat secretarul de stat.

Taxe mai mari pentru persoanele cu proprietăţi multiple

Reforma impozitării proprietăţii va pune un accent mai puternic pe principiul solidarităţii, care presupune taxe mai mari pentru persoanele cu proprietăţi multiple, şi nu afectează cetăţeanul mediu şi veniturile curente, a declarat Liviu Voinea, secretar de stat în Finanţe. „Vrem să fie mai pregnant principiul solidarităţii, adică impozitez mai puternic stocul de bogăţie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, îl las 16%, dar îl impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietăţi, fără să fie afectat cetăţeanul mediu, care are în proprietate, de regulă, 60 de metri pătraţi “, a explicat Voinea. Anterior, el a declarat că va face o vizită în Suedia pentru a prelua de acolo normele de aplicare a plăţi TVA la încasare, ocazie cu care va analiza şi sistemul suedez de taxare a proprietăţii, atât pentru limitarea excepţiilor, cât şi pentru întărirea principiului solidarităţii. „Noi avem deja în lucru (impozitarea şi mai mare pentru proprietăţi multiple - n.r.), dar Suedia este cunsocută pentru taxarea severă a celor cu mai multe proprietăţi “, a spus Voinea.

Impozit pe piscină

Oficialul MFP a arătat că în vizita sa în Suedia va studia, pe lângă normele privind TVA la încasare, sistemul de taxare a proprietăţii şi măsurile de stimulare a încadrării în muncă a tinerilor şi persoanelor de peste 55 de ani.
„Ca un exemplu de scutiri, noi impozităm casa, impozităm terenul, dar nu impozităm piscina. După părerea mea, ar trebui, şi se va introduce, un impozit pe piscină. Mă repet, o reformă a bazei de taxare a proprietăţii, care să vizeze reducerea excepţiilor şi principiul solidarităţii nu va afecta cetăţeanul de rând “, a menţionat secretarul de stat. Deşi sistemul de impozitare a proprietăţii a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani, veniturile colectate la buget din această sursă rămân încă reduse, a adăugat Voinea.

Ce prevede Codul Fiscal

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar. În cazul populaţiei, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, care se stabileşte în funcţie de tipul clădirii, rangul localităţii şi zona în care se situează imobilul.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 decembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro