Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:25:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Niciun parlamentar din comisia specială pentru Roşia Montană nu susţine proiectul Roşia Montană


21 septembrie 2013

Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnaliştii gândul.info după ce i-a chestionat pe aleşi în legătură cu acest controversat proiect. Unii sunt ferm împotriva exploatării aurului, susţinând că el trebuie să rămână în pământ. Alţii susţin exploatarea, dar au umeroase obiecţii fie legate de metoda cianurării (pe care o socotesc periculoasă), fie de redevenţa negociată (pe care o consideră prea mică), fie de proprietarul aurului („aurul ar trebui să ne rămână nouă”).

Majoritatea senatorilor şi deputaţilor din comisia specială sunt amatori în domeniu şi o recunosc deschis: de aceea, vor pleca într-o vizită de documentare la Roşia Montană şi îi vor invita în Parlament şi pe reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Universităţii. În acest timp, specialiştii susţin că metoda cianurării este singura soluţie pentru o exploatare la scară industrială, fiind folosită pentru extracţia a 80 la sută din producţia din întreaga lume. De asemenea, puteţi citi mai jos şi care sunt redevenţele pe care le aplică alte ţări din Europa şi din lume companiilor care extrag aur pe teritoriul lor.

Chiar dacă parlamentarii vorbesc despre găsirea unei alte metode de exploatare, cianurarea este considerată de specialişti ca singura viabilă pentru producţia la scară industrială. ”Toate alternativele existente faţă de valorificarea metalelor preţioase din surse primare pe altă cale decât prin cianuraţie sunt de neluat în considerare din punct de vedere economic”, a declarat, pentru gândul, Aurelian Brâncuşi, fost inginer şef, responsabil pe parte tehnologică, la Remin Baia Mare. Potrivit acestuia, 80 la sută din producţia mondială de aur se obţine prin această metodă. Pentru restul se folosesc în principal două alte metode.

Prima ar fi amalgamarea care se bazează pe proprietatea pe care o au metalele preţioase de a face aliaje cu mercurul. ”Această metodă a fost abandonată acum 50 de ani pentru că ea se poate aplica la scară redusă, nu este aptă pentru a dezvolta capacităţi mari de producţie. Acesta a fost motivul, nu toxicitatea”, a explicat Brâncuşi.

O a doua metodă ar fi folosirea procedeelor hidrogravitice, adică depunere în curent de apă. ”Acestea erau tehnicile folosite în aşa numitele Golden Rush. La scară industrială însă metoda este cianuraţia. S-au încercat multe metode, lumea discută, am învăţat cel puţin zece procedee, însă nu pot fi aplicate la scară industrială.

Toate sunt foarte scumpe şi nu se compară cu efectul economic pe care îl dă cianuraţia”, a explicat specialistul, precizând că şi dacă statul ar decide să exploateze aurul de la Roşia Montană tot pe varianta cianurii ar merge.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro