Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnaliştii gândul.info după ce i-a chestionat pe aleşi în legătură cu acest controversat proiect. Unii sunt ferm împotriva exploatării aurului, susţinând că el trebuie să rămână în pământ. Alţii susţin exploatarea, dar au umeroase obiecţii fie legate de metoda cianurării (pe care o socotesc periculoasă), fie de redevenţa negociată (pe care o consideră prea mică), fie de proprietarul aurului („aurul ar trebui să ne rămână nouă”).
Majoritatea senatorilor şi deputaţilor din comisia specială sunt amatori în domeniu şi o recunosc deschis: de aceea, vor pleca într-o vizită de documentare la Roşia Montană şi îi vor invita în Parlament şi pe reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Universităţii. În acest timp, specialiştii susţin că metoda cianurării este singura soluţie pentru o exploatare la scară industrială, fiind folosită pentru extracţia a 80 la sută din producţia din întreaga lume. De asemenea, puteţi citi mai jos şi care sunt redevenţele pe care le aplică alte ţări din Europa şi din lume companiilor care extrag aur pe teritoriul lor.
Chiar dacă parlamentarii vorbesc despre găsirea unei alte metode de exploatare, cianurarea este considerată de specialişti ca singura viabilă pentru producţia la scară industrială. ”Toate alternativele existente faţă de valorificarea metalelor preţioase din surse primare pe altă cale decât prin cianuraţie sunt de neluat în considerare din punct de vedere economic”, a declarat, pentru gândul, Aurelian Brâncuşi, fost inginer şef, responsabil pe parte tehnologică, la Remin Baia Mare. Potrivit acestuia, 80 la sută din producţia mondială de aur se obţine prin această metodă. Pentru restul se folosesc în principal două alte metode.
Prima ar fi amalgamarea care se bazează pe proprietatea pe care o au metalele preţioase de a face aliaje cu mercurul. ”Această metodă a fost abandonată acum 50 de ani pentru că ea se poate aplica la scară redusă, nu este aptă pentru a dezvolta capacităţi mari de producţie. Acesta a fost motivul, nu toxicitatea”, a explicat Brâncuşi.
O a doua metodă ar fi folosirea procedeelor hidrogravitice, adică depunere în curent de apă. ”Acestea erau tehnicile folosite în aşa numitele Golden Rush. La scară industrială însă metoda este cianuraţia. S-au încercat multe metode, lumea discută, am învăţat cel puţin zece procedee, însă nu pot fi aplicate la scară industrială.
Toate sunt foarte scumpe şi nu se compară cu efectul economic pe care îl dă cianuraţia”, a explicat specialistul, precizând că şi dacă statul ar decide să exploateze aurul de la Roşia Montană tot pe varianta cianurii ar merge.
Niciun parlamentar din comisia specială pentru Roşia Montană nu susţine proiectul Roşia Montană
21 septembrie 2013
Din aceeaşi categorie:
Curtea de Conturi: Casa de Pensii Publice a făcut plăţi eronate şi nelegale de peste 33 milioane lei
Top articole
-
Cutremur la Teatrul „Toma Caragiu”. Andi Vasluianu, vizat de concedieri! Actorii şi angajaţii sar în apărarea directorului Mihaela Rus
-
Fost preot găsit spânzurat în podul casei
-
Sinaia, orasul cu care nu te poti plictisi! Protest împotriva abuzurilor din localitate!
-
Sfidare totală la Breaza. Hidro Prahova ia bani pe apă infestată, iar şeful ANPC este trimit la "treaba lui"
-
O zi pe an, şansă la vindecare, Ce se petrece la Ghighiu în Vinerea Luminată
-
Cristina Deleanu, actriţa născută la Ploieşti, a plecat dintre noi. O viaţă dedicată scenei şi publicului
-
Ziua Moaşei, sărbătorită cu emoţie la Maternitatea din Ploieşti
-
Prahoveni în stradă pentru reluarea turului II la prezidenţiale
-
Noapte fatală pe un drum din Prahova. Două vieţi pierdute într-un accident cumplit
-
Schimbare cu ecou la TCE Ploieşti. Directorul general se retrage strategic, pe fondul conflictului cu primăria
Anul - ediţia nr. 3751
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 mai 2025
Autentificare
Autentificare