”Bulgaria: 50 lei, Grecia: 100 de lei şi primeşti reducere de 50% la achiziţionarea unui sejur în Republica Elenă. Cu un voucher de 39 de lei, beneficiaţi de un sejur de 1 Mai la Mamaia”. Cam aşa se prezintă anunţurile siteurilor de cupoane la capitolul turism.
Însă, cererea mare pentru astfel de reduceri a atras atenţia Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) care a declarat că ceea ce se practică pe siteuri precum Groupon, Zumzi, Top Deals, Crocodilo şi multe altele este ilegal. ”De peste un an şi jumătate au apărut site-urile care vând oferte turistice tentante, dar care nu au licenţă în turism. Acestea spun că oferă servicii de promovare, dar este vorba despre servicii turistice, fără a respecta condiţiile legii, deci ilegal şi ilicit, fără a încheia contracte cu turiştii şi fără a oferi nicio garanţie”, a declarat Corina Martin, preşedintele ANAT-ului.
”Sunt peste 100 de site-uri. Dacă acestea ar avea o activitate legală, ar însemna ca nici agenţiile de turism să nu îşi plătească licenţele, taxele, asigurările”, a adăugat aceasta. Reprezentantul ANAT a adăugat că multe dintre ofertele acestora sunt promovate ca pachete reduse, în special prin cupoane sau vouchere, însă preţul de cumpărare este cel real.
„Un alt caz este cel al voucherelor de reducere. Clienţii plătesc şi preţul redus şi preţul corect, fie preţul redus este cel corect. Deşi MDRT (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului) a spus că acestea promovează numai ofertele deja existente, realitatea a arătat că vând ilegal pachete turistice. Am depus la MDRT toate cazurile analizate de ANAT în acest sens. Vom insista să dovedim MDRT că site-urile desfăşoară ilegal o activitate pe care o desfăşurăm şi noi. Şi ele trebuie să respecte legislaţia”, a spus Corina Martin.
ANAT a prezentat problema agenţiilor de turism care nu îşi respectă contractele. În urma reclamaţiilor clienţilor, au fost excluse din organizaţie agenţii de turism care nu şi-au respectat oligaţiile contractuale faţă de turişti. Este vorba despre Rex Travel, Big Travel, Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism, Apyas International. ”Clienţii trebuie să fie atenţi faţă de achiziţionare de oferte tip 'chilipir' deoarece acestea nu au întotdeauna suport real pe piaţa turistică. În primul rând, nu au poliţă de asigurare în caz de insolvenţă şi nu au licenţă de turism. Reclamaţiile turiştilor se referă în special la biletele de avion neachitate, condiţii de cazare inferioare, excursii prevăzute în pachetele turistice neonorate. Câteva zeci de persoane au fost păcălite de agenţiile excluse din ANAT”, a conchis Martin