Vineri, 29 martie 2024 - 1:53:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Arabia Saudită a interzis importul de bovine din România


5 august 2014

Comisia Europeană a informat autorităţile române în legătură cu faptul că Arabia Saudită a decis suspendarea temporară a importului de bovine din România, după înregistrarea unui caz atipic de boala vacii nebune, a precizat, luni, ANSVSA, la solicitarea MEDIAFAX.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că a primit un e-mail din partea Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene, prin care i s-a adus la cunoştinţă că Ministerul Agriculturii din Arabia Saudită a notificat Organizaţia Mondială a Comerţului privind suspendarea temporară a importului de bovine din România, începând cu 13 iulie.

În notificarea autorităţilor saudite nu este menţionată perioada pentru care este valabilă această suspendare.

"ANSVSA va transmite Ministerului Agriculturii din Arabia Saudită un raport complet privind apariţia primului caz de ESB (encefalopatie spongiformă bovină, numită şi boala vacii nebune - n.r.) în România, dupa finalizarea tuturor investigatiilor", se arată în răspunsul autorităţi

Conform unui comunicat al autorităţii, o probă recoltată de la o bovină sacrificată într-un abator autorizat a prezentat "rezultat pozitiv la testarea efectuată pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB)". Testarea a avut loc pe 1 mai.

Potrivit procedurii, proba a fost trimisă în vederea confirmării diagnosticului către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a confirmat, la 15 mai, diagnosticul privind boala vacii nebune.

Proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine.

ANSVSA informează că "acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat", în România nefiind înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de ESB, din 1995 până în prezent.

Saudi Press Agency relatează că decizia autorităţilor de la Riad a fost luată după ce a fost primită o avertizare de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind apariţia unui caz de boala vacii nebune în România.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro