Luni, 3 octombrie 2022 - 9:51:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

România, acuzată că e codaşă la combaterea comerţului ilegal cu lemn


9 august 2014

Statul român nu şi-a adaptat legislaţia naţională la cea europeană sau a adoptat o legislaţie care prevede sancţiuni prea mici pentru comerţul ilegal cu lemn, arată organizaţia de mediu World Wide Fund for Nature – România într-un comunicat de presă remis Yahoo News România.

Potrivit WWF, a trecut mai mult de un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului UE privind comerţul cu lemn (EUTR 995), instrument ce urmăreşte prevenirea şi combaterea comerţului cu lemn recoltat în mod ilegal în interiorul statelor membre.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a publicat un raport privind implementarea regulamentului la nivel naţional, care a arătat rezultate îngrijorătoare, consideră WWF.

Totodată, organizaţia a publicat rezultatele unui studiu potrivit căruia multe dintre statele membre UE, printre care şi România, nu reuşesc încă să ţină pasul cu legislaţia europeană şi să oprească fenomenul comerţului cu lemn ilegal pe pieţele europene.

Studiul derulat de WWF în prima jumătate a anului 2014 arată că doar 11 ţări din Uniunea Europeană au adoptat în legislaţia naţională proceduri solide care ar putea controla comerţul cu lemn şi produse din lemn, setând şi sancţiuni mari pentru nerespectarea regulilor. Aceste ţări sunt: Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Luxembrug, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Marea Britanie.

Celelalte 17 ţări, printre care şi România, fie nu şi-au adaptat legislaţia naţională la Regulamentul European, fie au adoptat legislaţii care prevăd sancţiuni prea mici sau se lovesc de sisteme judiciare prea slabe, ceea ce împiedică implementarea efectivă a legii, apreciază organizaţia de mediu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 3 octombrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro