Elveţienii au fost chemaţi la un referendum pentru a decide dacă vor creşterea pensiilor cu 10%. Potrivit estimărilor, 60% dintre participanţii la urne au votat împotriva acestei propuneri.
O altă temă s-a referit şi la o lege care autorizează serviciile secrete să intercepteze comunicaţiile telefonice şi pe cele din mediul virtual. Elveţienii au acceptat şi această propunere într-un procent de peste 60%.
În luna iunie a acestui an, elveţienii au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa cu privire la o propunere ca venitul minim pe economie să fie de cel puţin 2.500 de franci, echivalentul a 2.300 de euro.
Această măsură urma să înlocuiască alte variante de ajutor social. Parlamentarii care au propus proiectul spun că vor să-i ajute pe cei aflaţi în pericol de a-şi pierde locurile de muncă, mai ales din cauza introducerii roboţilor în procesul industrial.
Însă statistica arată că peste 90% din elveţieni câştigă deja mai mult decât valoarea venitului minim propus. Referendumul a fost respins.
În urmă cu doi ani, elveţienii au mai fost chemaţi la referendum pentru a vota dacă vor un salariu minim brut de 4.000 de franci, echivalentul a 3.300 de euro. Însă, doar aproximativ 25% dintre elveţieni s-au pronunţat în favoarea acestui salariu minim.