Marţi, 19 martie 2024 - 11:58:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Noua lege RCA: Cele mai importante 5 noutăţi


19 mai 2017

Parlamentarii au aprobat, în Camera Deputaţilor, proiectul de modificare al legii RCA, cu 286 de voturi pentru şi doar 25 împotrivă.

Noua lege va intra în vigoare după ce va fi promulgată de preşedintel Klaus Iohannis. Reglementările adoptate azi de Parlament vor avea efecte destul de importante în ceea ce priveşte asigurările obligatorii pentru posesorii de automobile.

După promulgare, legea va fi publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în termen de 45 de zile.

Iată câteva dintre cele mai importante noutăţi:

1. Se va introduce un tarif de referinţă a poliţelor RCA, ele urmând să fie calculate statistic, fiind o medie a preţului pe un anumit segment de risc pe ultimii cinci ani.

Plafonarea tarifelor la asigurările de răspundere civilă obligatorii, stabilită de Guvern în urmă cu 6 luni, expiră joi.

2. Decontare directă. Acest sistem, inspirat de modelul Casco, face decontarea lucrărilor de reparaţie după un accident să nu mai fie făcută prin poliţa şoferului vinovat, ci prin propria asigurare, urmând ca asigurătorul să facă regres către asigurătorul şoferului vinovat.

3. Pedepse mari pentru service-urile care folosesc piese contrafăcute sau neomologate. Mecanicii care folosesc astfel de piese la repararea automobilelor riscă pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani, fapta devenind infracţiune sub noua lege.

Potrivit unor studii, aproximativ o treime din piesele folosite în industria auto din România sunt afectate de această problemă.

4. Plafonarea costurilor de administrare la 25%. Asigurătorii spun că plafonarea costurilor de administrare la 25% va duce la noi falimente în branşă, în special din cauza breşelor lăsate service-urilor care solicită tarife cu adaosuri comericale foarte mari. Evaluarea daunei nu se mai face doar prin sisteme specializate, scrie Digi 24.

5. A crescut termenul de plată. Nici service-urile nu sunt mulţumite de noua lege. Termenul de plată al despăgubirii a crescut de la 10 zile la 40 de zile.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro