Marţi, 6 decembrie 2022 - 7:38:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Impozitele pe locuinţele persoanelor fizice vor creşte, în 2016, cu până la circa 30%


9 decembrie 2015

Impozitele pe locuinţele persoanelor fizice se vor majora, în 2016, cu până la 30%, conform prevederilor noului Cod fiscal, iar calculul va fi realizat ca şi până acum de autorităţile locale, a declarat marţi, 8 decembrie, Adrian Vascu, preşedinte Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), într-o conferinţă de specialitate.

‘În noul Cod fiscal sunt atât modificări ale cotelor de impozitare, cât şi ale modului de stabilire a valorilor impozabile. În cazul sediilor de firme din apartamente, contribuabilul este cel care va încadra clădirea în categoria rezidenţială, nerezidenţială sau mixtă. Contractul de închiriere sau cel de comodat va reprezenta elementul principal care va sta la baza deciziei de încadrare într-una dintre cele trei categorii. Doar în situaţia în care apartamentul va fi clasificat ca nerezidenţial vor creşte impozitele faţă de anul anterior (poate fi şi mai mult de 10 ori). Foarte probabil, această cheltuială suplimentară va fi recuperată din chirie’, a precizat Adrian Vascu.

Pentru clădirile nerezidenţiale gen birouri, spaţii comerciale, hoteluri, benzinării care aparţin persoanelor fizice impozitul va creşte faţă de anul anterior.

‘La persoanele fizice, după părerea mea, în momentul în care o singură cameră din apartament este folosită de un PFA sau o microîntreprindere, este vorba despre o clădire rezidenţială şi se impozitează după regula de rezidenţial la persoană fizică. Dacă este folosită camera declarată cu activitate, prima întrebare este dacă poate fi delimitată distinct suprafaţa. Se ştie, camera mică are 12 mp. Evaluatorul poate să evalueze o cameră dintr-un apartament prin cost? Nu poate, pentru că pentru a-şi putea desfăşura activitatea acolo are nevoie şi de o cotă de utilităţi. Această situaţie se încadrează în categoria în care suprafeţele nu sunt indentificabile distinct. Se mută la articolul din cod care face referire la cine plăteşte utilităţile’, a declarat Adrian Vascu.

Valorile impozabile ale clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice precum şi valorile impozabile ale clădirilor, atât rezidenţiale cât şi nerezidenţiale, aparţinând persoanelor juridice, vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale de către contribuabili.

‘Fiecare administraţie locală va primi câte un raport de evaluare pentru toate clădirile deţinute de către contribuabil în raza administrativ teritorială a autorităţii locale respective. Scăderea valorilor impozabile nu înseamnă neapărat că rezultatul evaluării este greşit’, mai spune preşedintele ANEVAR.

Autorităţile locale pot verifica rapoartele de evaluare numai prin intermediul unui evaluator autorizat care deţine specializarea ‘Verificarea evaluărilor’ (VE-EPI) care este sau angajat sau colaborator al autorităţii locale respective.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 5 decembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro