Vineri, 29 martie 2024 - 2:51:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Puterea cetăţeniei. Ce paşapoarte oferă acces liber în cele mai multe ţări ale lumii


10 mai 2018

Cetăţenii statelor bogate nu au automat şi cele mai puternice paşapoarte, iar calitatea de a fi cetăţean al unei ţări cu o economie puternică nu este o garanţie pentru libera circulaţie în întreaga lume, scrie Quartz.

Indexul privind calitatea naţionalităţii, realizat de Henley and Partners, împarte beneficiile pe care apartenenţa la o anumită ţară le oferă cetăţenilor săi în patru: libertatea de a călători, uşurinţa de a se stabili într-o altă ţară, putere economică şi dezvoltare individuală.

În ceea ce priveşte călătoriile, Germania ocupă primul loc la numărul de state în care cetăţenii acestei ţări pot călători liber sau cu viză obţinută la destinaţie – respectiv 176 de state. Când vorbim despre valoarea generală a cetăţeniei în străinătate, cea franceză este pe primul loc.

De altfel, ţările din Europa domină top 10: cetăţenia suedeză garantează intarea fără viză sau cu viză la destinaţie în 175 de ţări, în timp ce cetăţenii polonezi pot intra liber în 163 de ţări. Un paşaport american sau australian oferă acces liber la călătorii în 170 de ţări.

Realizatorii clasamentului remarcă faptul că cetăţenii unor ţări precum Canada sau China, care sunt unele dintre puterile economice ale lumii, nu se bucură de acelaşi acces liber când vine vorba de călătoriile în ţări străine.

Astfel, cetăţenii chinezi pot intra doar în 60 de ţări fără viză sau cu viză obţinută la destinaţie, iar indienii stau şi mai prost – au acces liber în doar 50 de ţări. Cele două state gigant sunt cu mult depăşite de unele dintre cele mai mici ţări din lume, cum ar fi Seychelles (142), Tonga (113) şi Statele Federate ale Microneziei (108).

De asemenea, locuitorii din ţările foarte bogate din Orientul Mijlociu au o libertate limitată de a călători. Cetăţenii Arabiei Saudite, care este una dintre cele mai bogate 20 de ţări din lume, au acces liber în doar 70 de ţări, în urma Botswanei (78), Columbiei (112) şi statului Samoa (118). Totodată, locuitorii din Bahrain şi  Kuwait pot călători fără viză în 75, respectiv 83 de destinaţii.

După ce au primit acces liber în spaţiul european de liberă circulaţie Schengen în 2017, Emiratele Arabe Unite au făcut un salt semnificativ în clasament.

La uşurinţa cu care se poate călători în străinătate, România ocupă locul 32 în clasament, la egalitate cu Bulgaria, după Argentina şi Croaţia, dar înaintea Israelului. În ceea ce priveşte valoarea externă a naţionalităţii, cetăţenia română este din nou la egalitate cu cea bulgară şi ocupă locul 24 în clasamentul mondial.

Indexul mai măsoară şi felul în care cetăţenia influenţează uşurinţa de a te stabili şi de a lucra într-o ţară străină. Rezultatele arată că cetăţenii Norvegiei se pot stabili şi angaja cu uşurinţă în 43 de ţări, în timp ce canadienii, deşi pot călători liber în mai multe ţări, se pot stabili cu uşurinţă în doar două. Ţările europene domină şi aici clasamentul, însă de această daţă Franţa ocupă primul loc la numărul de ţări străine în care cetăţenii săi pot obţine cu uşurinţă dreptul de şedere şi de muncă.

Cetăţenia reprezenta în trecut un set de drepturi pe care le avea un grup de indivizi între graniţele unui stat. Astăzi, cetăţenia vine cu beneficii dincolo de graniţele naţionale, iar lumea continuă să fie din ce în ce mai deschisă. Cetăţenii din Georgia, Ucraina, Moldova şi Seychelles au primit dreptul de a călători liber în mai multe ţări anul trecut.

Şi românii pot călători liber în Canada, începând de anul trecut, însă trebuie să mai aştepte pentru ridicarea vizelor în SUA.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro