Marţi, 21 martie 2023 - 5:01:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sud-africanii au cumpărat Rombat Bistriţa


17 martie 2012

rombatProducătorul sud-african de componente auto Metair Investments, cu afaceri anuale de aproape 400 de mil. euro, a cumpărat pentru circa 40 de mil. de euro, compania Rombat Bistriţa, cel mai mare producător autohton de componente auto.


Informaţia a fost confirmată, joi, de PwC România şi D&B David şi Băiaş, care au furnizat cumpărătorului consultanta financiară, fiscală şi juridică, informează Ziarul Financiar."Tranzacţia se ridica la aproape 43 de milioane de euro şi este una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în sectorul automotive din România" , se arăta într-un comunicat al PwC România şi D&B David şi Băiaş.
Rombat este o companie controlată de circa 200 de angajaţi, cel mai mare acţionar individual fiind omul de afaceri Dorel Goia, cu o participaţie de aproape 19%, potrivit celor mai recente informaţii.
Într-o piaţă locală a componentelor auto dominată de giganţi mondiali precum Delphi, Continental, Schaeffler sau Autoliv, Rombat era un ultim business romanesc de mari dimensiuni.


Afacerile Rombat au continuat să crească şi în criză, iar pentru 2012 compania şi-a propus vânzări de aproape 83 de milioane de euro, plus 12%. Marja netă de profitabilitate a companiei a fost în perioada 2006-2010 cuprinsă între 5,2% şi 10,1%, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, conform cărora Rombat a generat în decurs de cinci ani profituri nete cumulate de 20 de milioane de euro.
Rombat furnizează baterii pentru grupul Renault, pentru fabrica Peugeot din Slovacia şi pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia, în timp ce pentru maşinile Dacia produse la Mioveni compania este unicul furnizor de acumulatori.
În aceste condiţii, mai bine de două treimi din producţia companiei merge la export, Rombat având de anul trecut contracte de livrare inclusiv în ţări precum Africa de Sud sau Liban.


În acest an compania intenţionează să producă aproape 2,5 milioane de acumulatori auto.
Dorel Goia este unul dintre cei mai puternici antreprenori din Transilvania, partener în anumite afaceri cu Horia Ciorcila, preşedintele Băncii Transilvania, alături de care a vândut în 2010 un teren de câteva milioane de euro companiei băcăuane de bricolaj Dedeman. Goia este şi unul dintre acţionarii principali ai producătorului de profiluri şi ţevi PVC Teraplast Bistriţa, un business anual de 50 milioane euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Duo_best_gaz


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 martie 2023
Autentificare
stiriactuale.ro