Economiile românilor reîncep să migreze dinspre lei spre valută. Tendinţa a devenit vizibilă de la jumătatea anului trecut, când creşterea inflaţiei a readus dobânzile la lei în teritoriul real negativ, şi mult mai evidentă la începutul acestui an, când datele BNR au arătat clar reorientarea preferinţelor de economisire.
Astfel, depozitele în lei ale populaţiei scădeau, în termeni reali, cu 4,2% la 31 ianuarie 2013, faţă de aceeaşi dată a anului trecut, în timp ce depozitele în valută creşteau cu 16%. În cazul companiilor, declinul economisirii în monedă naţională este şi mai abrupt – 12% – într-o perioadă în care spre valută s-au îndreptat depozite cu 13,7% mai mari.
Încrederea mai mică în randamentele pe care le poate oferi leul este însoţită şi de o reţinere de a lucra cu băncile în general mai mare decât în alte state europene. 30% dintre români preferă să economisească „la saltea“, printre cele mai mari procentaje din Europa, potrivit unui studiu realizat de ING.
Românii care au avut anul trecut depozite în euro, la dobânzi de 3%-4% şi o inflaţie în zona euro de 1,8%, au avut mai mult de câştigat decât cei cu depozite în lei, care şi-au văzut erodate de inflaţie bonificaţiile cuprinse între 4% şi 6%. Pentru 2013, ING previzionează o medie de 5,4% a inflaţiei, iar BNR anticipează 5,9% în prima jumătate a anului şi 3,5% în cea de-a doua. Cum dobânzile la depozite au coborât deja la 4%, pare puţin probabil un câştig real pentru cei care economisesc.
Cine câştigă, până la urmă, din dobânzile real negative?
„Băncile sunt câştigătoarele nete. Ele ajung primele la dobânda foarte redusă cu care statul le refinanţează. Al doilea câştigător net e statul, care se finanţează direct şi ieftin. Pe spatele producătorilor privaţi. Cei care pierd sunt antreprenorii şi, în ultimă instanţă, consumatorii, adică noi toţi care ajungem ultimii la aceşti bani infuzaţi uşor în economie sub formă de credit ieftin“, spune Cristian Păun, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice.
TITLURILE ZILEI:
• Până unde merg faptele de corupţie de la Sinaia? Este staţiunea de pe Valea Prahovei "raiul" consumatorilor de droguri? • Accident tragic pe DN1B: Un şofer a murit, iar 8 persoane au scăpat nevătămate • Tânără de 26 de ani, victima unui accident fatal pe DN1B la Valea Călugărească • Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, vizat de DNA pentru fapte de corupţie • Până unde merg faptele de corupţie de la Sinaia? Este staţiunea de pe Valea Prahovei "raiul" consumatorilor de droguri? • Accident tragic pe DN1B: Un şofer a murit, iar 8 persoane au scăpat nevătămate • Tânără de 26 de ani, victima unui accident fatal pe DN1B la Valea Călugărească • Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, vizat de DNA pentru fapte de corupţie
Băncile vă asigură pierdrea banilor la depozitele în valută
13 martie 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Tragedie în fotbalul prahovean! Dorinel Beznea, sufletul fotbalului de la Măneciu, a încetat din viaţă! Cu o zi înainte murise si soţia sa!
-
Sifonarea banului public la CSM Ploieşti a ajuns la rang de....sport de perfomanţă! Salariul uriaş al antrenorului sârb, secret de stat! Când vor fi separate bazele de sport?
-
Simona Albu, naşa fostului primar Andrei Volosevici, sefă la DGASPC Prahova
-
Tudose Maria, notăriţă cunoscută pentru implicarea în dosarul imobiliar White Tower, a încetat din viaţă.
-
Cum poţi rămâne fără banii din cont cu un singur apel telefonic! Metoda face ravagii!
-
Până unde merg faptele de corupţie de la Sinaia? Este staţiunea de pe Valea Prahovei "raiul" consumatorilor de droguri?
-
Tragedie în Ploieşti. Un bărbat a murit după o cădere pe trotuar
-
Femeie de 33 de ani a fost înjunghiată mortal de soţ, în Câmpina
-
Accident mortal la Proviţa de Sus: Pieton lovit de un autoturism
-
Nouă schemă de fraudă online. Vot fals pentru concursuri
Anul - ediţia nr. 3665
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 ianuarie 2025
Autentificare
Autentificare