Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:22:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Băncile vă asigură pierdrea banilor la depozitele în valută


13 martie 2013

Economiile românilor reîncep să migreze dinspre lei spre valută. Tendinţa a devenit vizibilă de la jumătatea anului trecut, când creşterea inflaţiei a readus dobânzile la lei în teritoriul real negativ, şi mult mai evidentă la începutul acestui an, când datele BNR au arătat clar reorientarea preferinţelor de economisire.
Astfel, depozitele în lei ale populaţiei scădeau, în termeni reali, cu 4,2% la 31 ianuarie 2013, faţă de aceeaşi dată a anului trecut, în timp ce depozitele în valută creşteau cu 16%. În cazul companiilor, declinul economisirii în monedă naţională este şi mai abrupt – 12% – într-o perioadă în care spre valută s-au îndreptat depozite cu 13,7% mai mari.

Încrederea mai mică în randamentele pe care le poate oferi leul este însoţită şi de o reţinere de a lucra cu băncile în general mai mare decât în alte state europene. 30% dintre români preferă să economisească „la saltea“, printre cele mai mari procentaje din Europa, potrivit unui studiu realizat de ING.

Românii care au avut anul trecut depozite în euro, la dobânzi de 3%-4% şi o inflaţie în zona euro de 1,8%, au avut mai mult de câştigat decât cei cu depozite în lei, care şi-au văzut erodate de inflaţie bonificaţiile cuprinse între 4% şi 6%. Pentru 2013, ING previzionează o medie de 5,4% a inflaţiei, iar BNR anticipează 5,9% în prima jumătate a anului şi 3,5% în cea de-a doua. Cum dobânzile la depozite au coborât deja la 4%, pare puţin probabil un câştig real pentru cei care economisesc.

Cine câştigă, până la urmă, din dobânzile real negative?
„Băncile sunt câştigătoarele nete. Ele ajung primele la dobânda foarte redusă cu care statul le refinanţează. Al doilea câştigător net e statul, care se finanţează direct şi ieftin. Pe spatele producătorilor privaţi. Cei care pierd sunt antreprenorii şi, în ultimă instanţă, consumatorii, adică noi toţi care ajungem ultimii la aceşti bani infuzaţi uşor în economie sub formă de credit ieftin“, spune Cristian Păun, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro