Agricultura românească este tot mai performantă. Producţia de cereale de anul trecut a fost cu 12,4% mai mare decât în 2016, în ciuda faptului că suprafaţa cultivată a fost redusă cu 6,9 procente.
Potrivit datelor publicate de Inistitutul Naţional de Statistică, în România au fost recoltate 24,46 de milioane de tone de cereale în 2017, cu aproape 3 milioane de tone mai mult decât în anul precedent.
În 2016, ţara noastră ocupa locul 6 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de cereale, după Franţa – liderul clasamentului -, Germania, Polonia, Spania şi Marea Britanie.
România ar putea ajunge Spania din urmă, pe poziţia a patra în topul celor mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană.
Suprafaţa totală pe care s-au cultivat cereale în România a fost de 5,1 milioane de hectare. Agricultorii au ales să cultive porumb pe 47% din acest total, în timp ce aproape 40% a fost ocupat de grâu.
România a produs 14,3 milioane de tone de porumb, cu o treime mai mult decât în 2016, în timp ce producţia de grâu a crescut cu 17%, până la aproape 10 milioane de tone.
Rapiţa rămâne o cultură foarte profitabilă în ţara noastră, suprafaţa cultivată crescând cu aproape şapte procente, la 1,74 milioane de hectare, în timp ce producţia de ulei de rapiţă a înregistrat un avans de 29%, pânp la 4,66 milioane de tone.
Anul trecut a fost unul excelent şi în alte domenii ale agriculturii, cum ar fi cel legumicol şi cel viticol. Producţia de struguri a crescut cu 45% faţă de anul precedent, cu toate că suprafaţa podgoriilor a rămas neschimbată.
Singurul minus al agriculturii româneşti s-a consemnat în producţia de fructe, grav afectată de îngheţul din aprilie 2017.