Marţi, 19 martie 2024 - 12:03:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gavrilescu: România are 9 infringementuri pe deşeuri, riscăm să rămânem fără finanţare


12 aprilie 2017

România are de rezolvat, la ora actuală, nouă infringementuri pe zona deşeurilor, iar dacă nu facem asta riscăm ca anumite proiecte să rămână fără finanţare, a declarat, miercuri, Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului, în cadrul unui forum de specialitate.

Pe zona deşeurilor, la ora actuală avem nouă infringementuri şi suntem în pericol ca Bruxelles-ul să ne stopeze plata pentru anumite proiecte aflate în derulare. Trebuie să fim pe pilot automat pentru rezolvarea acestor probleme', a spus Gavrilescu.

'În perioada următoare, împreună Unităţile Administrativ Teritoriale, societăţile de salubritate, societăţile producătoare de ambalaje şi ONG-uri vom sta la masă, vom negocia un plan de măsuri pertinent, astfel încât ca, în 2050, România să ajungă la a avea deşeuri zero, aşa cum cere forul european. Trebuie să recuperăm toate lucrurile care nu s-au făcut şi să punem ordine în această ţară, inclusiv pe mediu. Sunt mult prea multe persoane care ar trebui să răspundă pentru nepăsare, dar noi trebuie să considerăm esenţial punctul de plecare de azi. România are posibilitatea să devină una dintre cele mai puternice ţări din punct de vedere economic şi al mediului. Reciclarea selectivă trebuie să fie făcută de la mic la mare şi fiecare să-şi asume responsabilitatea atunci când sistemul nu funcţionează corespunzător. În perioada următoare, vom transmite invitaţii pentru a lua parte la aceste discuţii. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest sistem şi să trăim într-un mediu curat şi sănătos', a adăugat aceasta.

Gavrilescu spune că este foarte important ca spaţiile verzi să devină o prioritate pentru autorităţi, iar probleme de infringement să nu mai existe.

'O capitală verde îşi doreşte toată lumea. Îmi doresc lucruri acestea atât ca cetăţean al României, cât şi ca ministru al Mediului. Este o miză mare când vorbim despre Planul Multianual de Investiţii pe Mediu al Capitalei. Foarte multe generaţii s-ar putea să aibă de suferit dacă nu luăm acum măsuri pe termen lung. Pe mine, ca ministru al Mediului, mă preocupă ca România să nu mai aibă probleme de infringement, şi ca Bucureştiul să devină o adevărată capitală europeană şi atunci când mergem pe drumurile ţării să nu mai vedem munţii de gunoi pe spaţiile verzi. Deja, la ora actuală, poluarea din Bucureşti a scăzut dacă ne uităm la PM10 (pulberi în suspensie, n.r.) cu o treime faţă de punctul maxim de 100 de unităţi', a afirmat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul a adăugat că un exemplu elocvent de management al spaţiului verde este Parcul Natural Văcăreşti, pentru a căruia administrare a fost semnat un parteneriat, până în 2027, între Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti.

'În acelaşi timp, pentru că ştim foarte bine că Bucureştiul este cea mai aglomerată zonă urbană din România, se fac demersuri pentru a se finaliza Planul privind Calitatea Aerului, iar măsurile luate vor fi benefice în sensul în care poluarea va fi diminuată, iar noi toţi vom trăi într-un mediu curat. De asemenea, cât priveşte Parcul Natural Văcăreşti, am putut să întocmim Hotărârea de Guvern pentru ca astăzi să pot semna contractul de administrare a zonei respective. În parteneriat, Primăria Capitalei şi Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, vom avea nu numai o oază verde, ci vom proteja flora şi fauna de acolo, vom vedea nu numai turişti români, dar şi străini care vor veni să viziteze parcul', a subliniat ministrul de resort.

Investiţiile şi proiectele pentru protecţia mediului, extinderea spaţiilor verzi în Bucureşti, întreţinerea şi modernizarea parcurilor, realizarea de piste pentru biciclete şi amenajări conexe, eco-igienizarea Capitalei şi valorificarea Parcului Natural Văcăreşti reprezintă principalele teme de discuţie ce vor fi abordate, miercuri, la Forumul "Capitala verde. Investiţii în mediu pentru Bucureşti', organizat la Palatul Parlamentului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro